Prima pagină » Știri » „De ce există nemulțumire în sistem? Percepțiile nu cad ca ploaia din senin”. Cristina Tarcea, despre situația din justiție: CSM are agendă dublă

„De ce există nemulțumire în sistem? Percepțiile nu cad ca ploaia din senin”. Cristina Tarcea, despre situația din justiție: CSM are agendă dublă

„De ce există nemulțumire în sistem? Percepțiile nu cad ca ploaia din senin
Judecătorii CSM s-au întrunit pentru a discuta scrisorile șefilor de instanțe din țară, unii dintre membri subliniind că sunt alături de colegii care protestează, iar Cristina Tarcea spune că motivul manifestărilor trebuie căutat și în cadrul Consiliului, deoarece ar avea agendă cu dublă măsură.

„Suntem alături de colegii noștri. Nu cred că aceste scrisori nu vor o delimitare sau o punere la punct a colegilor care protestează. Înțeleg îngrijorarea președinților de instanță cu privire la întreruperea activității. (…) Dar nu cred că acest serviciu public (activitatea instanțelor, n.r.) va putea fi de calitate în orice condiții. Iar colegii noștri nu au ieșit pe trepte degeaba. Chiar nu au ieșit degeaba. Se întâmplă ceva în justiție, se întâmplă destul de grav ca noi să întrunim de două ori într-o săptămână, ca președinții de tribunale și de curți să ne sesizeze și noi să nu punem punctul pe I”, a spus judecătorul Mihai Bălan, în Secția de judecători de joi.

La rândul său, președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a subliniat că nu a putut participa la prima convocare a Secției de judecători deoarece se afla într-o ședință de judecată, însă a observat că problema nu a fost rezolvată.

„În calitate de observator neutru, din ce s-a întâmplat în ultima perioadă, îmi pun întrebări pe care trebui să ni le punem fiecare dintre noi: de ce există nemulțumire în sistem? Și există nemulțumire în sistem. Uitați-vă la numărul de pensionări (…) Uitați-vă la toate atacurile din spațiul public, insuficient sancționate sau chiar nesancționate. Trăim într-o lume a percepțiilor. Percepțiile nu cad ca ploaia din senin. Sunt generate de fapte și manipulări”, a spus Cristina Tarcea.

Șefa instanței supreme s-a întrebat retoric dacă nu și Consiliul Superior al Magistraturii are o parte din vină pentru situația din justiție.

„Oare nu noi creăm percepția că există uneori dubla agendă, că există dublă măsură? Dau exemple care îmi vin în cap: delegările sunt bune la judecători, nu sunt bune la procurori; protocoalele sunt bune atunci când sunt încheiate sau trec neobservate atunci când sunt încheiate de persoane pe care le promovăm sau le ținem în funcție, dar sunt de condamnat atunci când sunt încheiate cu mult timp înainte, de persoane care nu mai există. (…) Cauza trebuie să o căutăm la noi”, a mai spus Tarcea.

Totodată, judecătorul Gabriela Baltag a subliniat că în cele două scrisori transmise de șefii de tribunale și de curți de apel din țară au solicitat un punct de vedere de la CSM cu privire la protestele magistraților.

„Să nu uităm de fapt, că președinții și vicepreședinții au vrut să sublinieze că justiția este pentru cetățeni și nu pentru noi. Este adevărat, Nu neg, în sistemul judiciar nu e prima oara când sunt forme de manifestare care au dus la întreruperea activității. S-a mai întâmplat acum 10 ani în urmă, dar ceea ce a fost pentru ei important a fost semnalul pe care trebuiau să-l tragă, pentru că durează intreruperea activității câteva săptămâni, până la o lună. (…) Tăcerea CSM pe aspectele acestea a fost îngrijorătoare pentru dumnealor. A fost un punct. Alt aspect important privește echipa de 30 de magistrați cu un anumit lider pentru deplasarea la Bruxelles”, a spus Gabriela Baltag.

Discuția din cadrul Secției pentru judecători a CSM vine după ce 30 de șefi de parchete și 30 de șefi de tribunale au transmis câte o scrisoare prin care cer membrilor să ia atitudine în privința protestelor magistraților. Șefii de instanțe au spus, în scrisori, că dezaprobă anumite chestiuni privind protestele și modalitatea unor magistrați de a se exprima.

 

Citește și