De ce mai participă România la Eurovision? A cincea țară care a anunțat că RENUNȚĂ

Publicat: 16 12. 2012, 14:52
Actualizat: 27 03. 2019, 09:27

Televiziunea publică din Turcia (TRT) a anunțat că nu va participa la ediția din 2013 a concursului muzical Eurovision – programată între 14 și 18 mai la Malmo, Suedia -, în urma deciziei instituției organizatoare de a reduce la jumătate efectele votului oferit de public, informează trtfrancais.com.

 Lovitură de proporții: Anunțul-bombă care întristează o Europă întreagă

În comunicatul emis de TRT este criticată decizia luată de membrii „privilegiați” ai European Broadcasting Union (EBU) – instituția organizatoare a Eurovision -, Germania, Franța, Marea Britanie, Spania și Italia, de a reduce cu 50% efectele voturilor publicului, din cauza unor „rezultate nesatisfăcătoare” obținute în ultimii ani.

Din 2009, punctele oferite de fiecare țară participantă în timpul finalei sunt rezultatul unei medii între voturile publicului (50%) și voturile unui juriu format din specialiști sau personalități din domeniul muzicii (50%).

Din 2000, cele „5 mari” membre EBU sunt automat calificate în marea finală, indiferent de rezultatele obținute în concurs în anul precedent. Aceste țări au obținut un statut special în urma unei importante contribuții financiare la EBU, fără de care producția concursului nu ar fi fost posibilă.

Anunțul Turciei vine după ce alte patru țări au decis să renunțe la participarea la Eurovision 2013 – Portugalia, Slovacia, Polonia și Bosnia-Herțegovina.

În schimb, la sfârșitul lunii noiembrie, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a aprobat participarea Televiziunii Române la concursul Eurovision 2013.

Concursul Eurovision este una dintre cele mai importante competiții muzicale internaționale, este organizat de European Broadcasting Union (EBU) și se desfășoară în fiecare an, începând din 1956.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi -Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa „Zaleilah”.

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia și Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audiență record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât și semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.