De ce nu au ajuns oameni integri în structuri administrative. Explicația lui Cioloș
Primul-ministru a făcut aceste declarații în discursul susținut, joi, la seminarul Societății Academice Române(SAR)- „Anul decisiv pentru reforma integrității publice” și în contextul în care vorbea de faptul că lupta împotriva corupției trebuie să înceapă cu prevenirea acesteia, dincolo de ceea ce fac instituțiile statutului după ce actul de corupție a avut loc, de identificarea faptelor și pedepsirea vinovaților.
„Cred că trebuie să ne concentrăm mult pe prevenirea corupției, inclusiv în administrație, și pentru aceasta e nevoie de obiectivitate, de transparență, de profesionalism și de claritate în actul administrativ. Acestea sunt câteva din subiectele pe care vrem să le abordăm și în cadrul legislativ procedural pe care îl pregătim”, a spus premierul.
În opinia lui Dacian Cioloș, problema integrității este una de atitudine, dar și de „educație societală” care, pe de-o parte ține de voința persoanei și pe de altă parte, de presiunea publică, presiune a societății care cere oameni integri și lasă spațiu celor care până acum nu și-au găsit loc în structurile administrative sau decizionale „în unele cazuri, probabil tocmai că erau prea integri și nu răspundeau la anumite comenzi”.
„Știu din experiență că avem oameni integri care sunt și profesioniști, dar lor trebuie să le facem spațiu pentru a se putea manifesta și să le acordăm încredere nu doar formal, pentru a da bine în anumite rapoarte, ci chiar să avem încredere că un sistem poate să funcționeze bine pentru toți atunci când în fruntea lui sau la comenzi se află oameni integri și profesioniști”, le-a spus premierul celor prezenți.
Totodată, Cioloș a subliniat faptul că integritatea nu este suficientă, ci ea trebuie dublată de profesionalism în actul adminsitrativ.
„Putem avea și cazuri când mergem doar pe integritate și dacă oamenii nu performează acolo unde sunt puși, pe urmă dăm vina pe faptul că >. Deci, integritate și profesionalism”, a conchis prim-ministrul.