De ce nu au fost premiați olimpicii internaționali din 2011. Ecaterina Andronescu: „Curtea de Conturi a spus că elevii vor fi nevoiți să dea banii înapoi”. Ce spune Funeriu

Publicat: 15 08. 2012, 21:43
Actualizat: 16 08. 2012, 12:17

Cei 142 de olimpici internaționali din 2011 nu și-au primit nici până acum banii de la Ministerul Educației care să le răsplătească performanțele la concursurile din străinătate, iar foștii și actualii guvernanți dau explicații contradictorii în ceea ce privește motivul. În timp ce actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, susține că nu a putut face acest lucru din cauza ordonanței 80/2010 dată de guvernul Boc pentru a restrânge cheltuielile bugetare, foștii guvernanți susțin că acest act normativ nu se referă la premierea elevilor.

Ecaterina Andronescu invocă OUG 80/2010, aprobată prin Legea 283/2011, prin care se interzice premierea bugetarilor. „Când am ajuns la minister am zis că trebuie premiați acești copii și am luat toate legile, inclusiv ordonanța de urgență dată de Guvernul Ponta în 16 mai 2012, prin care se permitea acordarea de premii pentru olimpici. Dar Ministerul de Finanțe mi-a spus că nu se pot acorda premii pentru 2011. Atunci am mers mai departe la Curtea de Conturi care a spus că dacă acordăm premiile elevii vor fi nevoiți să dea banii înapoi”, a explicat Ecaterina Andronescu.

Ordinul prin care fostul ministru al Educației stabilea cuantumul premiilor

Cu toate acestea, fostul ministru interimar al Educației, Liviu Pop, a dat un ordin de ministru în 6 iunie 2012, prin care stabilea clar cuantumul pentru fiecare premiu obținut de către olimpicii internaționali în 2011. De asemenea, ordinul prevede și premierea profesorilor care i-au pregătit pe elevi și care pot primi o singură bonificație, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii săi premiați.

VEZI AICI ORDINUL MINISTRULUI LIVIU POP

Ecaterina Andronescu spune că nu știa de acest ordin dat de Ministerul Educației, dar că un ordin de ministru nu poate să depășească o lege. „Tu poți să faci precizări cu privire la premierea olimpicilor în cadrul legal. Eu cred că ei (n.r.foștii guvernați) au dat ordonanța aceea fără să se gândească că taie și premiile pe care le pot acorda instituțiile de stat”, precizează Ecaterina Andronescu.

Direcția de finanțe din Ministerul Educației: „Nu puteau fi premiați elevii și profesorii în același timp”

Reprezentanții direcției de finanțe din Ministerul Educației arată că nu există vrea lege care să interzică premierea elevilor, dar că acest lucru a fost amânat din cauză că nu puteau fi premiați și profesorii în același timp. „Cei de la Ministerul de Finanțe au spus că nu pot acorda premii profesorilor din cauza ordonanței din 2010 prin care se interzicea orice fel de premiere. Cum era o tradiție să se premieze și profesorii în același timp cu elevii, atunci s-a hotărât să nu se acorde premii numai elevilor”, a explicat Mihai Păunică.

Funeriu: Nu există nicio ordonanță care să interzică premierea elevilor olimpici

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, spune că nu există nicio justificare pentru a nu acorda olimpicilor premiile cuvenite. „Nu există nicio ordonanță care să interzică premierea elevilor olimpici. Premiile se dau pentru anul anterior. Din 2010, am organizat o ceremonie publică prin care am acordat premiile cuvenite olimpicilor. Guvernul Ponta nu are nicio justificare pentru ca în 2012 să nu acorde premiile cuvenite olimpicilor altă decât că nu apreciază preformanța școlară. Asta se vede și prin faptul că noi i-am premiat pe elevii de nota 10 la bacalaureat, guvernul Ponta nu. USL premiază plagiatorii desemnându-i premieri și chiulangii punându-i președinți interimari. Un plagiator și un chiulangiu nu au cum să aprecieze preformanța școlară. Nu e în ADN-ul lor. Pe domnul academician Andruh care coordonează de mulți ani lotul de chimie, USL l-a numit „politrucul lui Funeriu”. Până și comuniștii ne premiau pe cei care reprezentam România la competițiile internaționale. Țin minte că în 1988 am fost premiat pentru asta”, a declarat Funeriu.

Fostul secretar de stat Oana Badea: Noi am vrut să-i premiem într-un cadru mai relaxat

Fostul secretar de stat în vremea Guvernului Boc, Oana Badea, susține că niciodată nu a avut în vedere ca olimpicii să nu fie premiați. „Noi ne-am gândit numai la o altă formă de premiere, care să se facă într-un cadru mai relaxat – într-o tabără la munte sau la mare – și nu la Palatul Copiilor, așa cum se făcea până atunci. Pentru asta nu i-am premiat pe olimpici internaționali anul trecut”, a spus Oana Badea. Întrebată de ordonanța prin care se interziceau premiile pentru bugetari, Oana Badea a explicat că Ministerul Educației pregătea granturi pentru profesorii olimpicilor.

Boc: Interdicția din ordonanța din 2010 se referă doar la funcționarii publici

Fostul premier Emil Boc a acuzat Guvernul Ponta că își ascunde „incapacitatea managerială” de a premia olimpicii români la matematică „aruncând vina pe alții”, în condițiile în care nu există niciun cadru normativ care să interzică alocarea banilor pentru premierea olimpicilor. El a spus că ordonanța din 2010 la care a făcut referire premierul Victor Ponta se referă la funcționarii publici care nu aveau dreptul la premii și nici într-un caz la premierea olimpicilor.

„Interdicția din ordonanța din 2010 se referă la funcționarii publici care nu aveau drepturi la premii și nici într-un caz la premierea oplimpicilor sau altor categorii care fac cinste țării. Cât de ridicol poate fi un guvern care afirmă că a avut 25 de milioane de euro să îi cheltuie pe un referendum inutil și care nu are acum 2.000 de euro pentru premierea olimpicilor la matematică. Cât de ridicol poate fi un asemenea guvern încât să arunce vina pe guvernele anterioare”, a spus Boc.

Scandalul premierii olimpicilor internaționali din 2011 a izbucnit după ce Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic internațional de Matematică a adresat o scrisoare deschisă Lui Victor Ponta și Crin Antonescu, prin care se arăta „umilit” și „revoltat” din cauză că pentru sportivii medaliați la Londra s-au găsit imediat bani.