Mulți posesori de autoturisme aleg să agațe masca de protecție de oglinda retrovizoare. Potrivit specialiștilor, masca își pierde treptat din capacitatea de protecție împotriva noului coronavirus dacă este reutilizată. Acest lucru se întâmpla din cauza cantității mari de microbi care rămân pe suprafața măștii.
Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat unde ar trebui depozitată masca de protecție după purtare. Potrivit acesteia, locul cel mai indicat pentru păstrarea măștii ar fi o pungă de sigilată. Așadar, metoda recomandată de medic diferă de cele pentru care optează foarte mulți șoferi, acelea de a agățata masca de oglinda retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau bordul mașinii.
„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp, deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a spus Carmen Dorobăţ, pentru Digi24.
Scenariile referitoare la desfășurarea noului an școlar ar fi trebuit să fie discutate marți, 28 iulie, de reprezentanți din Ministerul Educației și din Ministerul Sănătății. Institutul de Sănătate Publică a realizat săptămâna trecută mai multe scenarii pe care le-a transmis Ministerului Educației.
Specialiștii în Sănătate propun ca elevii din învățământul preuniversitar să revină la școală prin rotație, câte jumătate de clasă, la un interval de o săptămână – două.
Potrivit scenariilor propuse, distanțarea socială se reduce la 1 metru, iar masca de protecție devine obligatorie doar personalul didactic, relatează stiriedu.ro.