Prima pagină » Plagiatorii » De ce nu pot fi sancționați de Comisia de Etică a Universității demnitarii care au plagiat. „O ordonanță a Guvernului produce o discriminare crasă”

De ce nu pot fi sancționați de Comisia de Etică a Universității demnitarii care au plagiat. „O ordonanță a Guvernului produce o discriminare crasă”

De ce nu pot fi sancționați de Comisia de Etică a Universității demnitarii care au plagiat. „O ordonanță a Guvernului produce o discriminare crasă
Comisia de Etică a Universității București a cerut oficial Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvolării Tehnologice și Inovării să analizeze suspiciunea de plagiat care planează asupra lucrării de doctorat a primarului municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu

 „Această ordonanță produce o discriminare crasă. Dacă ești demnitar și ai avut un episod academic fraudulos, nu ai parte de același tratament cu alți colegi care au făcut același lucru. Un alt lucru anormal este faptul că o universitate acordă un titlu, dar nu îl poate retrage în caz de plagiat”, a declarat pentru gândul Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică de la Universitatea București.

În cazul lucrării lui Victor Ponta, de exemplu, Comisia de Etică a putut formula un simplu punct de vedere și a cerut, în 2012, Ministerului Educației să-i retragă acestuia titlul de doctor, lucru care până în prezent nu s-a întâmplat. După ce Victor Pont a transmis Universității București o scrisoare prin care anunța că renunță la titlu, Comisia de Etică trebuie să ceară din nou Ministerului Educației retragerea acestuia.

În cazul suspiciunilor de plagiat care o vizează pe Olguța Vasilescu, Comisia de Etică a Universității a decis să sesizeze direct Consiliul Național de Etică, spune Marian Popescu. „În 2013, când au apărut prima oară acuzațiile în spațiul public, Consiliul nu s-a autosesizat. Noi nu am făcut decât să îi trimitem o sesizare, la care am atașat referatul de expertiză făcut de conf. univ. dr. Cosima Rughiniș de la Facultatea de Sociologie. Referatul stabilește, cu trimiteri clare la pagini, abateri de la normele de atribuire academică. Cine lucrează în cercetare știe că, atunci când vrei să parafrazezi, trebuie să spui cui îi aparțin ideile, chiar dacă tu ai folosit cuvintele tale pentru a le enunța. Capitolul 7 al tezei este o preluare de pe internet a unui text fără autor. Plus că preluare fără citare se numește plagiat”, afimă Marian Popescu. Acesta spune că Universitatea București încearcă să păstreze standardele academice și să se asigure că principiile etice sunt respectate. „Nu ne face nicio plăcere când trebuie să analizăm o suspiciune de plagiat. Dar nu putem lăsa astfel de lucruri să treacă, ele aruncă o lumină extrem de proastă asupra întregului mediu academic. Sunt oameni care fac sacrificii, care lucrează 3-4 ani la o lucrare de doctorat și care se întreabă ce rost a avut să facă asta, atâta vreme cât un doctorat se poate obține și așa. După cazul Ponta au apărut discuții în spațiul public despre cât de ușor se ia un doctorat”, spune Marian Popescu.

Cum poate fi retras titlul de doctor

Potrivit legii, singurul care poate retrage titlul de doctor este cel care a acordat-o, adică ministrul Educației, legiuitorul considerând că pașii făcuți la retragerea titlului trebuie să îi respecte pe cei făcuți la acordarea acestuia. Astfel, comisia de doctorat de la universitate este cea care propune acordarea titlului de doctor și înaintează propunerea, spre validare, către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. În urma evaluării dosarului, CNATDCU îi propune ministrului Educației acordarea sau neacordarea titlului de doctor. Potrivit hotărârii de Guvern 681 din 2011, „Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia”.

Lia Olguța Vasilescu: O voi da în judecată pe profesoara Cosima Rughiniș

Primarul orașului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a obținut titlul de doctor în anul 2007, cu teza „Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”. Olguța Vasilescu a declarat astăzi în timpul unei conferințe de presă că acuzațiile de plagiat sunt nefondate și că fragmentul care ar fi fost copiat de pe internet este, de fapt, un rezumat al tezei sale de doctorat. „Cosima Ruginiș  spune că o parte din teza mea de doctorat este plagiat. Am accesat acest program și ce am constatat. Raport de originalitate – 7% plagiat. Numai că acest 7% te duce la un link. Ce credeți că este acest link? Este rezumatul tezei mele de doctorat.  Cei care v-ați dat doctoratul știti deja că după terminarea tezei de doctorat se face un  rezumat, rezumatul este parte a lucrării respective, deci  cu alte cuvinte cei 7% pe care doamna îi invocă că ar fi palgiat în lucrarea mea îmi aparțin tot mie”, a spus aceasta. Primarul Cravoiei a explicat că în 2007 a tradus primul volum din Tratatul de Sociologie Generală al lui Vilfredo Pareto, volum pentru care a realizat o prefață. „În 2007 am făcut și o prefață la acest volum, acea prefață este aceasta, parte din lucrarea mea  de doctorat. Deci dacă cei 7% nu sunt plagiat, pentru că duc la o lucrare de-a mea, înseamnă că lucrarea mea este 100% originală”.

Ea a mai spus că o va da în judecată pentru calomnie pe profesoara Cosima Rughiniș. „Dacă această doamnă nu a făcut o gafă de gâgă, este rău intenționată și vreau să vă spun că o să îmi apăr imaginea și o să o dau în judecată pentru calomnie. Voi merge și la Comisia de Etică, îmi voi prezenta lucrarea. Ea este verificată de unul dintre cei mai mari sociologi ai României, pentru că în comisia mea de doctorat a fost Ilie Bădescu și nu există sociolog din România care să îl conteste pe acest om, au fost Radu Baltasiu, Elena Zamfir, Cătălin Zamfir și Dumitru Otovescu”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Autor

Citește și