De ce nu respectă Mazăre legea Educației: „Nu poți să subvenționezi pe toată lumea”
Elevii și studenții din Constanța nu primesc de trei ani reducere la abonamente pentru transportul în comun din cauză că primarul Radu Mazăre nu vrea să să acorde suvențiile prevăzute de legea Educației.
După numeroase demersuri fără rezultat la Primăria Constanța și la firma de transport, elevii și studenții vor să dea autoritățile în judecată și spun că vor protesta în fața primăriei.
„Demersurile pentru rezolvarea problemei privind neacordarea reducerii la transportul local în comun au început acum vreo 2 ani, când am trimis un email regiei de transport în comun pentru a afla de ce nu se aplică legea. Răspunsul a cuprins pasaje din legea educației și nu își asumau responsabilitatea”, a spus pentru gândul Alexandru Bajdechi, președintele Asociație Elevilor Constanța, care spune că a avut discuții cu toată lumea.
„M-am întâlnit cu viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, cu Inspectorul Școlar General, Răducu Popescu, cu directorul RATC, Ovidiu Cristian Tănase pentru a discuta problema și am înțeles că nimeni nu dorește să-și asume nimic, toți se ascundau în spatele bugetului. Anul acesta am decis să pun piciorul în prag și împreună cu colegii studenți de la Liga Studenților din UMC am mai depus o cerere la primărie pentru rezolvarea problemei și le-am trimis ca în cazul în care nu vor respecta legea îi vom acționa în instanță”, a mai spus Bajdechi.
Prima dată elevii și studenții s-au trezit fără bani de abonament în 2010, când consilierii locali au adoptat Hotărârea Consiliului Local nr. 3/2010, prin care retrag subvenționarea cu 50% a abonamentelor pe mijloacele de transport în comun. Consilierii spuneau atunci că se încălcau prevederile Legii 84/1995, art. 176, legea de atunci a educației, e stipula clar acest drept pentru elevi și studenți.
În 2011, după adoptarea noii legii educației, reducerea pentru abonamentelor pentru elevi și studenți a fost stipulată prin lege. Astfel, articolul 84 al legii arată că „elevii din învățământul obligatoriu și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Prevederea era stipulată încă din vechea lege 84 /1995, art. 197, și a fost reconfirmată și specificată ca sursă de finanțare pentru elevi.
Din calculele elevilor, în situația de a nu primi reducere la transportul local se află 35.000 de elevi și 20.000 de studenți, iar suma pe care primăria ar trebui să o aloce se ridică la 17.000 de lei.
Cu toate protestele elevilor și ale studenților, primarul Radu Mazăre rămâne impasibil la cererile lor. El spune că legea nu-l obligă să dea reducere pentru toți elevii, iar el dă numai elevilor care provin din familii aflate în dificultate financiară.
„Elevii care beneficiază de subvenții pentru transport sunt din familii care primesc subvenții pentru energie termică, ceea ce înseamnă că cei care au venit până în 1.500 de lei de membru de familie beneficiză de subvenție la jumătate de abonament. Ceilalți nu. Legea spune că consiliul local poate, iar subvenția în sine este o modalitate de solidaritate socială, dacă părinții elevului câștigă împreună 100 de milioane și el e un singur copil, atunci nu pot să-l subvenționez din banii constănțenilor, mai bine subvenționez oameni amărâți”, a spus pentru gândul Radu Mazăre.
Acesta nu este dispus să le asigure dreptul prevăzut de legea educației întrucât susține că 17.000 de elevi beneficiază deja de o reducere similară, elevi ale căror familii nu depașesc un buget lunar de 1.500 lei și primesc subvenție la caldură.
„Subvenție înseamnă a-l ajuta pe cel cu un venit mic, fără posibilitatea de a plăti, nu poți să subvenționezi pe toată lumea. În Constanța cei cu venituri mici primesc de mâncare o dată pe lună. 50.000 de oameni primesc alimente pe care le duc acasă”, a spus Mazăre.
Inspectorul școlar general, Răducu Popescu, spune că nu depinde de el ca elevii să primescă reducere la transport. „Nu e nimeni, nici inspectorrat, nici altă instituție din județul Constanța, care să obstrucționeze acest drept. Problema este la cei care au conturile. Nu depinde de mine, nu este treaba mea”, a spus pentru gândul Răducu Popescu.
Ce spun studenții
În aceeași situație cu elevii sunt și studenții din Constanța, de la cele trei universități de stat. Liga Studenților Universitatea Maritimă din Constanța a cerut de mai multe ori respectarea celor două articole din legea educației nationale, care fac referire la transportul în comun: articolul84, alin. 1 coroborat cu art. 105, alin,2 și articolul 205, alin.2.
„Primarul Radu Mazăre a declarat în cadrul unei emisiuni radiofonice că el nu va acorda subvenție la transportul în comun:
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că au solicitat Primăriei Constanța alocarea sumelor necesare pentru a asigura reducerea prețurilor pentru transport local în comun cu 50% pentru toți elevii și studenții din municipiu.
,,Autoritățile locale ar trebui să investească mai mult în susținerea învățământului, iar Constanța este din păcate un contraexemplu. Deși reprezentanții studenților și ai elevilor au făcut apel la autoritățile locale pentru a fi susținuți și pentru a beneficia de reducerea transportului în comun cu 50%, așa cum se întâmplă în alte centre universitare, au fost ignorați complet. Mai mult, decidenții constănțeni ignoră chiar și legea”, a spus Mihai Dragoș, președinte ANOSR.