Dintre dosarele penale în care este judecat și urmărit penal, Sebastian Ghiță mai are control judiciar doar în ancheta în care este acuzat alături de foștii șefi ai Parchetului Curții de Apel Ploiești, Aurelian Mihăilă și Liviu Tudose, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Isps, și Viorel Dosarul, fost șef al Poliției Județene Prahova, anchetă ce se află acum pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și în care, marți, a fost menținută, prin decizie definitivă a completului de cinci judecători, măsura preventivă.
Potrivit prevederilor măsurii preventive, fostul deputat are interdicție de a părăsi teritoriul României și trebuie să se prezinte săptămânal la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, remis după presupusa dispariție a fostului deputat, acesta a fost la sediul poliției ultima dată pe 19 decembrie.
Conform orarului stabilit de polițiști, Sebastian Ghiță mai trebuie să se prezinte, pentru a semna controlul judiciar, abia joi, 29 decembrie, până la această dată nefiind alte obligații impuse de măsura preventivă pe care fostul deputat ar fi trebuit să le respecte.
Omul de afaceri este căutat însă în baza unui mandat de aducere emis, pe 21 decembrie, de DNA Ploiești după ce nu s-a prezentat la sediul instituției pentru audieri în dosarul „Ponta-Blair”, dosar în care și el este urmărit penal, dar în care nu are vreo măsură preventivă impusă. Sebastian Ghiță nu s-a prezentat la momentul citării în dosarul „Ponta-Blair”, dar au mers avocații la sediul instituției, aceștia neputând oferi informații despre locul în care s-ar putea afla bărbatul.
Potrivit procedurii, pe baza mandatului de aducere emis de DNA, polițiștii l-au căutat pe Sebastian Ghiță la locuința sa din Ploiești, dar și în alte locuri pe care acesta le frecventa, însă nu l-au găsit, iar pe 22 decembrie au anunțat instanța supremă că fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar. Marți, 27 decembrie, instanța supremă a judecat cererea DNA de schimbare a controlului judiciar cu un mandat de arestare preventivă și au respins propunerea procurorilor.
„Respinge, ca inadmisibilă, cererea reprezentantului Ministerului Public de înlocuire a măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune cu măsura arestului preventiv”, comunică judecătorii în decizie.
În sala de judecată, unul dintre cei trei avocați ai fostului deputat a susținut că solicitarea DNA de emitere a mandatului de arestare este nejustificată, invocând, printre altele, faptul că Sebastian Ghiță a fost citat într-un dosar în care nu avea obligația de a se prezenta, putând să fie reprezentat de apărători.
„A fost citat în dosarul «Ponta-Blair», dar acolo nu există nicio măsură preventivă pentru Sebastian Ghiță. (…)Abia pe 29 decembrie are obligația de a se prezenta la Poliția Județeană Prahova.(…) La fel de bine și eu pot invoca că persoana se află într-un spital sau poate chiar este decedată”, a spus avocatul Bogdan Micu în fața judecătorilor.
Contactat de MEDIAFAX, apărătorul nu a putut da detalii despre locul unde se află fostul parlamentar, precizând însă că a plecat în vacanță.
” Nu știu nimic. Am și plecat în vacanță. Nici nu era necesar (să ia legătura -n.r.). Nu am încercat. Nu vreau să comentez mai mult. Vom vedea. Nu știu dacă e vorba de o dispariție, sunt niște speculații. Vom vedea cum stau lucrurile zilele următoare” a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Micu, avocatul lui Sebastian Ghiță.
Surse judiciare au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că dacă Sebastian Ghiță nu se va prezenta joi, 29 decembrie, la sediul poliției pentru măsura controlului judiciar, procurorii DNA vor înainta o nouă propunere de înlocuire cu mandat de arestare preventivă.
Într-un comunicat remis miercuri agenției MEDIAFAX, Poliția Română anunță că se continuă acțiunile pentru punerea în executare a mandatului de aducere, dar că verificările lor sunt limitate pe motiv că nu au un mandat prin care să îl poată da în urmărire.
„Precizăm că în prezent, Poliția Română continuă cercetările pentru punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele inculpatului Ghiță Sebastian, cadrul procedural limitând activitățile, comparativ cu măsurile dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane.Totodată, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei, având în vedere menținerea interdicției de a părăsi teritoriul României față de cel în cauză, iar până în prezent, nu au rezultat date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză”, a informat Poliția Română.
Sebastian Ghiță era filat de ofițerii Direcției Operațiuni Speciale (DOS) din data de 19 decembrie, după o dispoziție a procurorilor DNA. Surse apropiate anchetei au declarat pentru MEDIAFAX că fostul deputat a fost pierdut luni seară, 19 decembrie, de polițiștii DOS care îl urmăreau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI.
De cealaltă parte, Poliție Română recunoaște filajul, dar susține că ordonanța DNA prin care s-a dispus supravegherea „nu a presupus un control în trafic sau limitarea libertății inculpatului”.