Prima pagină » Știri » De ce nu transmite TVR meciul Grecia-România

De ce nu transmite TVR meciul Grecia-România

De ce nu transmite TVR meciul Grecia-România
Conducerea executivă a TVR a propus spre avizare Consiliului de Administrație achiziționarea drepturilor de difuzare a meciului Grecia-România, pentru o sumă eșalonată de 270.000 de euro, dar CA a solicitat reducerea prețului, fapt pentru care televiziunea publică nu va putea difuza această partidă.

Conducerea executivă a TVR a propus spre avizare Consiliului de Administrație achiziționarea drepturilor de difuzare a meciului Grecia-România, pentru o sumă eșalonată de 270.000 de euro, dar CA a solicitat reducerea prețului, fapt pentru care televiziunea publică nu va putea difuza această partidă.

Ada Meseșan, membru în Consiliul de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTv), a transmis, vineri, agenției MEDIAFAX, un punct de vedere în care l-a acuzat pe Claudiu Săftoiu, președintele-director general (PDG) al Televiziunii Române, că vrea să cumpere cu 270.000 euro drepturile de difuzare a meciului de fotbal Grecia-România, fără să respecte procedurile legale din TVR.

Meseșan a precizat că le-a transmis, vineri, celorlalți membri ai Consiliului de Administrație al SRTv că „respinge categoric solicitarea in extremis a conducerii executive a TVR de a accepta achiziționarea meciului de fotbal Grecia-România”.

„Conducerea executivă a TVR a încălcat procerile legale prin care era obligată să prezinte CA negocierile purtate pentru achiziționarea meciului, părțile implicate și sumele aferente negocierilor. TVR nu este interesată să-și îndeplinească funcția publică de a oferi telespectatorilor un meci de miză, ci este interesată să toace o sumă uriașă, respectiv 270.000 de euro, pentru satisfacerea intereselor personale sau de grup, încălcând procedurile legale. Faptul că executivul TVR le cere membrilor CA să voteze prin email, foarte rapid, scoaterea unei sume considerabile din bugetul instituției fără să prezinte acte justificative pentru acest demers demonstrează că legile după care funcționează și la care trebuie să se raporteze TVR sunt complet și repetat ignorate/ încălcate de conducerea executivă a instituției”, a declarat Ada Meseșan.

Aceasta a spus că așteaptă un răspuns de la conducerea executivă a TVR, care să explice „de ce a cedat trustului Intact – Antena 1 difuzarea meciului retur România – Grecia care, probabil, are un preț mai redus, dar cu siguranță prezintă un interes mai mare și, implicit, un rating mai mare”. „Din această cedare înțeleg că executivul TVR este interesat să satisfacă interesele comerciale ale Antena 1 și nu cum ipocrit se pronunță, să satisfacă interesele telespectatorilor”, a mai spus Ada Meseșan.

Aceasta a precizat că va continua să respingă „toate solicitările financiare exorbitante propuse de executivul TVR până când conducerea executivă nu va da explicații în fața telespectatorilor, implicit a CA”, pentru mai multe cheltuieli, care în opinia Adei Meseșan, sunt „aberante și nejustificate”. Aceasta a mai afirmat că se referă la „achiziționarea mașinilor de lux pentru TVR (o mașina la prețul de 40.000 de euro)”, dar și la „banii pentru vara de lux petrecută de favoriții executivului TVR sub pretextul realizării unor emisiuni estivale cu rating jenant”, „sumele uriașe aprobate de același executiv al TVR repartizate emisiunilor de entertainement din grila de toamnă care, de asemenea, înregistrează un rating rușinos”.

Totodată, Ada Meseșan a făcut referire și la „bugetul nerușinat stabilit și asumat de executivul TVR pentru deplasarea inutilă a PDG al TVR, a directorului știrilor TVR și a altor prezentatori și producători ai TVR în metropole din Europa și din SUA sub pretextul promovării imaginii TVR și a României”. „De fapt, scopul a fost cel de turism nerușinat de lux pe banul public din care telespectatorul TVR nu s-a ales cu nimic”, susține Ada Meseșan.

Pe de altă parte, Ada Meseșan a mai spus că TVR are „contractuali de lux”, antamați în scopuri „pur politico-electorale”.”Contractele supraestimate încheiate între TVR și politicieni ai USL (Mihai Sturzu) și analiști/ moderatori aflați în siajul USL, toți acești «contractuali de lux» fiind antamați de TVR în scopuri pur politico-electorale. Reamintesc faptul că executivul TVR s-a lăudat cu «restructurarea personalului TVR motivând că aceasta a fost obligatorie pentru reabilitarea financiară a instituției. Mai mult, executivul TVR a promis că nu va mai face alte angajări/ contracte de persoane. Iată că restructurarea cu care s-a lăudat executivul TVR a reprezentat de fapt o epurare, scopul real al conducerii executive a TVR fiind transformarea TVR în USL – TV. Totul, pe banul public”, a spus Ada Meseșan.

De asemenea, Ada Meseșan a precizat că va solicita un audit financiar în TVR și va face și o sesizare la DNA.

Pe de altă parte, contactat vineri de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, a spus că membrii CA au solicitat reducerea prețului de 270.000 de euro, fapt pentru care TVR nu se mai califică în competiția pentru achiziția drepturilor de difuzare a meciului Grecia – România, manșa tur a barajului de calificare pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2014.

„Această hotărâre de Comitet Director a fost trimis spre avizare Consiliului de Administrație. Acesta s-a manifest pentru, dar cu condiția de a reduce prețul, ori în încercarea respectării acestei condiții SRTv nu s-a mai calificat în competiția pentru a obține drepturile de difuzare a meciului dintre România și Grecia de la Atena. Am insistat împreună cu Comitetul Director într-o formulă prudentă de a obține avizul Consiliului de Administrație, în condițiile în care am obținut o eșalonare a costurilor, dar lucrul acesta a fost de natură să inducă o nesiguranță în votul Consiliul de Administrație. Consider că decizia finală este o decizie onestă a Consiliului de Administrație, o salut, și în același timp îmi exprim regretul că televiziunea publică nu poate să transmită meciul tur al posibilei calificări a echipei României la Campionatul Mondial”, a spus Claudiu Săftoiu.

Totodată, acesta a precizat că pentru televiziunea publică difuzarea unui meci al naționalei de fotbal a României este foarte important. „În primul rând pentru că avem o datorie față de telespectatorii noștri, față de cei care plătesc taxa TV, dar și pentru ca misiunea publică a televiziunii naționale să fie îndeplinită”, a spus Săftoiu.

El a precizat că TVR nu poate obține drepturile de difuzare a meciurilor de acasă ale naționalei de fotbal a României, pentru că există un contract între Federația Română de Fotbal (FRF) și Antena 1, prin care toate meciurile de acasă sunt deja angajate în urma unui contract stabilit între cele două entități. „Mai mult decât atât, există o prelungire la contract pentru meciurile din play-off, așa cum se întâmplă în cazul de față. Așa că meciul retur al play-off-ului pe calificările la mondiale este deja dat prin contract Antenei 1, potrivit înțelegerii dintre FRF și Antena 1”, a spus Săftoiu.

El a precizat că TVR a încercat să se înscrie „la o licitație pentru meciurile din străinătate, pentru că acestea aparțin agențiilor de drepturi sportive – acestea sunt patru la număr – și care pun la bătaie difuzarea acestui meci (Grecia – România, n.r.)”. „Noi avem la dispoziție 270.000 de euro, pe care îi puteam plăti în șapte rate, până în luna iunie a anului 2014”, a spus Claudiu Săftoiu.

În ceea ce privește oportunitatea achiziționării drepturilor pentru acest meci, Săftoiu a spus că CA-ul TVR a avut loc în 9 octombrie. „Tragerea la sorți a avut loc în 21 octombrie și atunci am aflat că picăm cu Grecia, și negocierile pentru obținerea drepturilor de difuzare a meciului România – Grecia, care este un meci în deplasare, au început în 22 – 23 octombrie. De aceea, nu am putut anunța, informa CA despre lucrul acesta, pentru că realitatea fotbalistică ne-a adus în această situație”, a mai spus Săftoiu.

El a precizat că TVR și-ar fi putut permite acest efort financiar, în condițiile în care banii rezultați din vânzarea spațiului de publicitate din timpul meciului ar fi fost de 110.000 de euro.
În ceea ce privește celelalte acuzații care i-au fost aduse de către Ada Meseșan, Claudiu Săftoiu spune că în luna octombrie a fost audiat la Comisia de cultură și media din Senat, referitor „la aceste zvonuri, interpretări de presă cu privire la achiziția celor 140 de mașini (de către TVR, n.r.), la procedura de achiziție”.

„Am explicat acolo în detaliu atât procedura de achiziție, cât și costurile referitoare la lansarea grilei generale a spațiilor TVR. Am avut de acolo un feedback – prin explicarea detaliată, pe documente justificative a tuturor cheltuielilor – un feedback pozitiv, empatic aș putea spune, a membrilor Comisiei de cultură și media din Senatul României, prin care domniile lor au aflat că televiziunea publică s-a încadrat strict în bugetele pe care le-a antamat în ceea ce privește dezvoltarea acestor proiecte și că nu există în niciun fel o încălcare a legii, nici măcar a legilor interne cu privire la procedurile de achiziție și la proiectarea unor evenimente ale televiziunii publice”, a spus Săftoiu.

El precizează că achiziția celor 140 de mașini este în plină desfășurare, iar procedura de achiziție a fost deja publicată transparent în jurnalul european al achizițiilor publice. „Așteptăm să se deschidă procesul de licitație, iar rezultatul va fi unul cu mult mai puțin sub așteptările celor care s-au panicat că televiziunea publică cheltuie atât. De fapt, prețul de bază al unui autoturism este de 18.500 de euro, în niciun caz de 40.000 cum s-a vehiculat, dar aceasta nu va fi o sumă exactă decât în momentul în care rezultatul procedurii de achiziție va fi făcut public”, a explicat Claudiu Săftoiu.

„În ceea ce privește celelelate puncte de vedere, pentru mine este evident clar că grila pe care am propus-o telespectatorilor români începând cu luna octombrie este una care încearcă să aducă în atenție potențialul profesioniștilor din televiziunea publică. Faptul că un membru al Parlamentului este un invitat permanent, dar nu realizează emisiunea respectivă, și mă refer la domnul Mihai Sturzu, ne-a fost cumva confirmat printr-o decizie a CNA-ului care permite persoanelor politice să participe la emisiuni în condițiile în care nu fac propagandă sau nu vorbesc despre un context politic anume. Toate aceste aprobări au fost trecute prin votul Comitetului Director, inclusiv al Consiliului de Administrație. Și din punctul acesta de vedere nu cred că există un impediment pentru prezențele de talent (în emisiuni, n.r.) ale unor reprezentanți ai spectrului politic”, a mai spus Săftoiu.

Citește și