De ce profesorii sunt reticenți când vine vorba de predarea online? Sindicalist: Fie nu au dotările tehnice necesare, fie unii s-au confruntat cu situații ciudate
Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ explică de ce unii profesori sunt reticenți în ceea ce privește predarea online. Unele cadre didactice nu au suportul tehnic necesar, în timp ce alții s-au confruntat în anul școlar trecut cu fel de fel de situații pe care nu le-au putut gestiona în online, precum particpiarea la curs a unor persoane care nu făceau parte din clasa respectivă, dar care doreau să deranjeze ora. Toate problemele legate de predarea online, nu au fost gestionate de inspectorii școlari care, spune vicepreședintele Federației, sunt ocupați, fiind implicați în campania electorală pentru alegerile locale.
Cornelia Popa, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a prezentat câteva motive pentru care predarea online sau în sistem hibrid le dă bătăi de cap profesorilor.
„Fie nu au dotările tehnice necesare, fie unii s-au confruntat cu situații ciudate în ultima parte a anului școlar trecut, în care unii elevi au dat linkurile altor colegi, care au intrat și au deranjat ora, au fost jigniți profesorii, imaginile au fost puse pe Facebook. Situațiile s-au repetat, iar Ministerul Educației nu a făcut nimic, legislația practic nu susține acuratețea unei lecții, cum participă elevii, ce obligații au și ce se întâmplă dacă nu-și respectă aceste obligații”, a declarat Cornelia Popa pentru Digi24.
În ceea ce privește predarea în scenariul galben, unde o parte dintre copii se află acasă, profesorii spun că elvii nu receptează informațiile.
„Alți colegi spun că, deși au acces la internet, copiii de acasă nu receptează mesajul, nu se aude prin mască și nu reușesc să lucreze simultan și cu elevii din clasă și cu cei de acasă și atunci caută soluții. Și desigur, mulți țin la faptul că nu și-au dat acordul pentru difuzarea imaginii”, a adăugat ea.
„Mulți inspectori sunt prinși cu campania electorală și nu au fost accesați bani pentru dotări tehnice”
Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ susține că echipamentele școlare nu au fost achiziționate cu bani de la Stat, pentru că inspectorii sunt ocupați cu demersurile campaniei electorale. 60% dintre inspectorii școlari și doi secretari de stat din Ministerul Educației sunt implicați în campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie.
„Suntem prinși cu campania electorală, mulți inspectori sunt și ei prinși cu campania și până în prezent nu au fost accesați acești bani. Dacă ne preocupam din luna aprilie să absorbim aceste fonduri, să avem mijloacele tehnice în clasă, nu ne mai puneam această problemă”, a spus Popa. „Noi așteptăm dotările tehnice și vă garantez că profesorii sunt pregătiți să meargă mai departe. Și există soluții și cu o bază legală adecvată, astfel încât profesorii să nu fie expuși”, a adăugat ea.