Înscrierea în Spațiul Privat Virtual al Fiscului, în care contribuabilii își pot verifica electronic situația fiscală, se termină, în una din cele două opțiuni puse la dispoziție, tot în offline, adică la ghișeu. Măsura a fost impusă din motive de securizare a datelor personale. Pentru cei care refuză să fască o „escală” din online în offline, respectiv de la calculator la ghișeu și înapoi la calculator, mai există varianta folosirii datelor de pe decizii primite de la ANAF în format fizic, adică pe hârtie.
Fiscul a anunțat că a extins programul Spațiul Privat Virtual, lansat la 15 septembrie, prin care persoanele fizice din alte 17 județe, pe lângă București și Ilfov, își pot verifica electronic propria situație fiscală.
La o tentativă de înregistrare în Spațiul Privat Virtual, extins recent pentru persoanele fizice din alte 17 județe, pe lângă București și Ilfov, plătitorul de taxe este pus în fața unei întrebări: ce tip de aprobare (n.r. a contului din Spațiul Privat Virtual) doește. Se oferă două opțiuni: Aprobare la ghișeu (preselectată) și Verificare număr înregistrare decizie.
În caz de selectare a acesteia din urmă, utilizatorul primește următoarele mențiuni:
(click pentru a mări)
Sistemul oferă posibilitarea verificării unei decizii emise în 2013 și 2014, însă pentru acest lucru solicită numărul de înregistrare tipărit pe documentul de hârtie primit de la Fisc. Utilizatorul trebuie să aibă în posesie decizia pentru a o putea verifica pe internet.
Dacă este selectată opțiunea „Aprobare la ghișeu”, în final, utilizatorul primește un mesaj, prin care este invitat la ghișeu, cu buletinul și o copie, pentru a-și activa contul din Spațiul Privat Virtual.
Contribuabilii pot accesa informații despre soldul obligațiilor neachitate, decizia de impunere anuală (începând cu 2013, emisă anul acesta), nota privind obligațiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informațiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online, dar și date despre plata contribuțiilor de asigurări sociale de către angajator.
„Începând de anul viitor, proiectul va fi dezvoltat la nivel național și se vor extinde categoriile documentelor și informațiilor comunicate spre și dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica și cu alte tipuri de credențiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate. Serviciul va fi dezvoltat treptat, în baza unui calendar ce urmează să fie finalizat în luna decembrie 2015”, se precizează în comunicatul Finanțelor.