Prima pagină » Știri » De ce se opune ministrul Justiției înființării de tribunale pentru minori și familie. Lecția pe care ambasadorul Spaniei i-o dă lui Tudorel Toader

De ce se opune ministrul Justiției înființării de tribunale pentru minori și familie. Lecția pe care ambasadorul Spaniei i-o dă lui Tudorel Toader

De ce se opune ministrul Justiției înființării de tribunale pentru minori și familie. Lecția pe care ambasadorul Spaniei i-o dă lui Tudorel Toader
Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, a prezentat la dezbaterea din Parlament legată de înființarea tribunalelor pentru minori și familie, răspunsul lui Tudorel Toader, la o interpelare. Ministrul Justiției nu numai că se opune creării unor astfel de instanțe, dar o vrea și pe cea din Brașov desființată.

„Analizând rapoartele CSM privind starea justiției din ultimii trei ani, este menționat faptul că Tribunalul pentru minori și familie de la Brașov a avut un volum de activitate scăzut, cu o încărcătură pe schemă de 318 dosare față de media la nivel național de 600 de cauze pe schemă în anul 2016, aceeași tendință persistând din anii anteriori (2015 – 284 cauze, 2014 – 235 cauze, etc.) În concluzie, oportunitatea înființării unor tribunale/curți specializate pornind de la obiectivul realizării echilibrului necesar între exigențele unui management eficient al resurselor materiale și umane din sistemul judiciar, pe o de o parte, și asigurarea calității și celerității actului de justiție, pe e altă parte”, se arată în răspunsul Ministerului Justiției din 15 ianuarie la interpelarea Adrianei Săftoiu din 6 decembrie, semnată pentru ministrul Toader de Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiției.

Deputatul liberal, Adriana Săftoiu, a susținut la dezbatere „Tribunalul pentru minori și familie – o soluție funcțională pentru combaterea violenței în familie” care a avut loc luni la Comisia drepturile omului a Camerei Deputaților, că Tribunalul pentru minori și familie din Brașov are o eficiență mare, cât și o rapiditate în rezolvarea dosarelor, iar dorința ministrului Tudorel Toader de a îl desființa este un lucru grav.

„În spatele acestei idei stă o realitate cruntă. În România cazurile de violență domestică sunt în creștere sau dacă nu sunt în creștere ies la suprafață. Uitați-vă ce s-a întâmplat recent, doar acum o săptămână la Reghin cu acea femeie. Drept urmare, tribunalele specializate în problematica familiei și a minorului sunt foarte necesare. Avem în momentul de față doar tribunalul de la Brașov și, din păcate, Ministerul Justiției printr-un răspuns se pare că are intenția să-l desființeze și pe acesta, spunând că nu sunt suficiente dosare. Mi se pare grav să judeci violența domestică în funcție de volum și nu în funcție de gravitatea acestor acte și impactul pe care îl au. Eu nu cred deloc că sunt prea puține dosare care să justifice înființarea de tribunale, de secții sau de instanțe specializate. Sper să reușesc împreună cu colegii mei să susținem această idee, să pledăm pentru ea și să avem instanțe specializate în problematica familiei și a minorului. Dacă ne uităm la dosarele de la Tribunalul Brașov veți vedea celeritatea cu care ele sunt rezolvate, față de un tribunal generalist, unde poți să stai și doi sau trei ani până când se rezolvă și primești sentința în asemenea cazuri, a declarat Adriana Săftoiu.

Laura Radu, președinte al Tribunalului București a susținut că este imperios necesară înființarea unor astfel de instanțe specializate la nivelul Capitalei, lucru care a duce la un proces mai rapid de soluționare a cauzelor.

„În primul rând din perspectiva timpului de soluționare a cererilor. Atunci practic legislația care este în vigoare acum ar putea să fie pusă în aplicare astfel încât victimele violenței domestice să aibă un răspuns din partea autorităților în timp util. Aceasta și din perspectiva statisticilor pe care noi le avem în aplicarea prevederilor care acum sunt în vigoare. Cererile se soluționează în medie în 72 de ore și există colaborare cu organele de poliție pentru punerea în executare. În schimb, în ceea ce privește durată soluționării căilor de atac și apoi redactarea hotărârilor în căile de atac timpul se prelungește și atunci practic în momentul în care am avea instanțe specializate în această materie, atunci toată procedura ar fi mult mai compactă”, a explicat Laura Radu.

Întrebată de MEDIAFAX ce crede despre opinia ministrului Justiției, care spune că nu există argumente pentru înființarea acestor instanțe și că trebuie desființat și Tribunalul pentru minori din Brașov, Laura Radu a răspuns: „Nu pot să comentez ceea ce declară ministrul Justiției. Probabil că dumnealui are alte date sau alte informații pe care se bazează atunci când exprimă acest punct de vedere. Unul dintre criteriile după care se înființează aceste tribunale specializate, cel puțin potrivit legislației în vigoare, se raportează la volumul cauzelor. Într-adevăr, potrivit legii, volumul este un criteriu. Cu toate acestea, chestiunea se referă în primul rând la protecția minorilor și celorlalți membri ai familiei. Or, aici nu știu dacă este neapărat relevant un criteriu al numărului cauzelor sau al volumului cauzelor, ci mai degrabă al pericolului la care sunt expuși membri familiei și atunci se poate modifica un pic abordarea din perspectiva necesității înființării unor astfel de tribunale, mai ales că nu ar judeca numai cauze privind violența domestică. În materia minori și familie sunt mult alte tipuri de cauze pe care le-am judeca, respectiv adopția, litigii în materie de maternitate și paternitate, protecția copilului aflat în dificultate. Ar fi cauze diverse care ar intra în competența acestor tribunale specializate.”

Deputatul PNL, Gabriel Andronache, a anunțat în cadrul dezbaterii că sunt pregătite trei proiecte de lege privind înființarea Tribunalelor pentru minori și familie, precum și un amendament depus la legea bugetului de stat pentru finanțarea acestui tip de instanțe.

„Cele trei inițiative se referă la modificarea Codului Civil, tocmai pentru a transfera către instituțiile specializate, la nivel de tribunal atribuțiile de instanță, tutelă și familie. O altă propunere vizează schimbarea cuvântului judecătorie în tribunal, în Legea privind prevenirea și combaterea violenței în familie și cea de-a treia intervenție ar fi necesară, și este elaborat textul inițiativei, în domeniul organizării judiciare, astfel încât prin intervenții punctuale să stabilim prin lege că la nivelul curților de apel se instituie complete specializate, la nivelul tribunalelor, ca o etapă de tranziție, să se instituie secții specializate și ulterior să se constituție, tribunal pentru minor și familie la nivelul fiecărui județ și al municipiului București”, a explicat Andronache la dezbaterea din Parlament.

Ambasadorul Spaniei, Ramiro Fernández-Bachiller, a spus că în țara sa există astfel de instanțe specializate la nivel județean și local încă din anul 2004.

„Violența împotriva femeii sau violența de gen în Spania este o prioritate absolută din punctul de vedere al drepturilor omului. S-a început o luptă grea socială și juridică după anul 2000 și în special după anul 2004, când s-a creat un cadru normativ special și s-au înființat Curțile și judecătorii specializate în materia asta. Avem Curte specializată în violența de gen, Curte specializată pentru minori, Curte specializată penal, Curte civilă, cu Parchetele pentru minori, pentru violențele de gen. Le avem la nivel național și la nivel local. Nu este o luptă ușoară. Din păcate, anul trecut a crescut numărul de victime în Spania. Toată lumea trebuie implicată în această luptă, judecătorii, poliția, școlile, universitățile, societatea”, a afirmat ambasadorul Spaniei.

La discuțiile Comisie drepturile omului de luni au fost prezenți deputați, membri ai Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în acest subiect – Tribunalul pentru minori și familie Brașov, Institutul Național de Magistratură, Tribunalul București, Ministerul Justiției, Ambasadorul Spaniei, E.S. domnul Ramiro Fernández-Bachiller, precum și lideri ai societății civile.

Autor

Citește și