De ce trebuie să pună românii bani din buzunar pentru a cumpăra „Cumințenia Pământului”? Răspunsul premierului
”Faptul că lansăm această subscripție publică este pentru că am vrea să ne-o asumăm împreună – statul și societatea. Dacă nu se adună suma înseamnă că împreună am decis să renunțăm la această operă”, a subliniat Dacian Cioloș.
El a răspuns și acuzațiilor potrivit cărora românii sunt chemați să cotizeze la achiziționarea de opere, dar statul nu recuperează banii de la cei condamnați pentru fapte de corupție, cum este cazul Microsoft.
”Haideți să fim clari și direcți: și suma de cinci milioane de euro tot banii cetățenilor sunt, iar cei 6 milioane de euro care ar veni în plus tot de la cetățeni vin. Cred că e important acest mesaj că este o achiziție asumată de statul român și de poporul român. Nu e vorba de o piatră acolo, ci o operă de artă-cheie în viața artistică a lui Brâncuși. E un unicat”, a susținut premierul.
El a precizat că Brâncuși a lucrat opere în mai multe versiuni, dar nu și în cazul Cumințeniei Pământului.
”Are o valoare aparte, o valoare simbolică. Ea (opera – n.r.) oricum rămâne în țară, pentru că, fiind patrimoniu național, nu poate să iasă, dar cred că una e să fie la dispoziția statului și să fie pusă într-un muzeu fără alte discuții și alta e să intre în sectorul privat”, a conchis Dacian Cioloș.