De ce vor bucureștenii să se facă polițiști. Mii de oameni, de bunăvoie la Poliția Capitalei

De ce vor bucureștenii să se facă polițiști. Mii de oameni, de bunăvoie la Poliția Capitalei
Publicat: 08/04/2016, 17:37
Actualizat: 09/04/2016, 09:54

Peste 2.200 de persoane s-au înscris, până vineri după-amiază, pe cele 200 de posturi de agenți scoase la concurs de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Majoritatea candidaților sunt tineri cu vârste cuprinse între 20-35 de ani, care au terminat facultatea în cu totul alte domenii, iar unii din ei au venit special din străinătate pentru admitere. Bogdan, spre exemplu, a venit din Danemarca să-și depună dosarul la admitere fiindcă vrea să se întoarcă în țară împreună cu familia.

„Suntem plecați de trei ani, eu muncesc acolo în servicii (agricultură și comerț), însă mi-e dor de țară, și mie și soției. Avem două fete, una s-a născut aici, în România, și cea mică în Danemarca. Deși este o civilizație remarcabilă, traiul este foarte scump acolo, și în comparație cu Anglia sau cu alte țări occidentale, societatea daneză nu este la fel de deschisă față de imigranții din estul Europei, suntem doar 19.000 acolo. În Anglia se simte multiculturalitatea, spre exemplu. Personal, mie mi-e dor de țara mea, de familia de aici, nicăieri nu e ca acasă, aș vrea să mă pot întoarce și dacă reușesc să mă angajez aici, ne stabilim definitiv înapoi în România”, a povestit Bogdan pentru MEDIAFAX.

Originar din Iași, el a studiat la Politehnică, însă a muncit din primii ani de facultate și nu a mai apucat să-și finalizeze studiile din cauza programului de muncă. În urmă cu trei ani a aplicat, printr-o firmă de recrutare, pentru un job în Danemarca și povestește că atunci a fost prima dată când a ieșit din țară. Contactul cu civilizația occidentală se vede în felul mult mai relaxat de a vorbi și în atitudinea care exprimă bunăvoință. Totuși, Bogdan spune că este emoționat. „Nu am crezut că am emoții, dar știind acum că de asta depinde întoarcerea mea și a familiei în România și văzând câți candidați sunt, mi-e teamă că nu am nicio șansă”, a spus el vizibil emoționat.

Dacă pentru un român din diaspora, miza acestui concurs este întoarcerea acasă, pentru românii de aici, miza este statutul de polițist și faptul că față de mediul privat, la stat se respectă contractele de muncă, perioada concediilor, liberele legale, etc. Practic, sunt lucrurile normale pe care și le dorește orice angajat, să i se respecte drepturile din legislația muncii. „M-am gândit că față de angajatorii din privat, care nu-ți oferă o carte de muncă la salariu normal, la stat sunt multe lucruri pe care le avem de câștigat, contractele de muncă sunt pe bune, ceea ce la noi în țară nu prea se întâmplă. În plus, de când eram mic am vrut să fac dreptate acolo unde e nevoie”, a povestit un candidat.

Printre tinerii care s-au înghesuit la coada de la Poliția Capitalei sunt și multe fete. O tânără de 30 de ani care a terminat Facultatea de Protecția Consumatorilor a venit să-și depună dosarul fiindcă a vrut să încerce să-și schimbe domeniul în care lucrează.

Două sute de posturi de agenți de poliție au fost scoase la concurs de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dintre care 194 pentru civili iar șase pentru reîncadrați, „Se poate înscrie oricine care are cursurile unui liceu și examenul de bacalaureat promovat, care deține un permis de conducere. Am avut persoane chiar și de peste 50 de ani care s-au înscris la concurs”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Bogdan Ghebaur.

Candidații vor susține și un examen scris pe data de 14 mai, la Poliția Capitalei iar cei care promovează nu vor putea să părăsească postul pentru o perioadă de trei ani.

Înălțimea este o criteriu pe baza căruia un participant la concurs poate fi eliminat. Astfel că bărbații trebuie să aibă o înălțime de ,minim 1,65 de centimetri iar femeile de 1,60 de centimetri.

Pentru posturile de la nivelul Poliției Capitalei, candidații care vor promova examenele își vor putea alege secția de poliție la care vor să-și desfășoare activitatea.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a demarat de vineri, 1 aprilie, procedura de încadrare prin concurs a 1.900 de posturi de agent ordine publică, la nivel național, dintre care 46 de posturi prin reîncadrare iar restul din sursă externă. Înscrieri se fac în perioada 1- 8 aprilie, au declarat pentru Mediafax oficiali din cadrul IGPR.

Potrivit Poliției Române, după 8 aprilie, atunci când este ultima zi de înscrieri, la nivelul fiecărui județ va fi afișat calendarul probelor eliminatorii. Cei care vor să se angajeze vor avea de susținut, pentru început, proba medicală, examenul psihologic și proba sportivă, toate aceste fiind eliminatorii, pentru probe neexistând limită de vârstă pentru cei care vor să se înscrie.Pentru posturile de agenți de ordine publică în mediul rural, cei promovați vor fi selectați în funcție de opțiunile lor, dar și de nevoile din teren, anunță reprezentanții IGPR.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...