De Crăciun, parlamentarii fac un CADOU SCUMP aleșilor locali. LISTA PENSIILOR SPECIALE pentru primari, viceprimari și șefii de la CJ
Aleșii locali nu se vor plânge de banii de bătrânețe, potrivit noii legi adoptate de Parlament, cea mai mică indemnizație specială, pentru un mandat complet fiind de 891 de lei, care se adaugă la pensia normală. Cel mai mare bonus la pensie îl primește persoana care a îndeplinit mandatul de Primar al Capitalei, respectiv 2.130 de lei, pentru cei patru ani la șefia Capitalei. Sumele cresc proportional cu numărul de mandate, dar nu mai mult de trei.
Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consilii Județene.
Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene care beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă și care au ocupat până la vărsta de pensionare și alte funcții pentru care este stabilită indemnizația pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligația să opteze pentru una dintre indemnizații.
Cuantumul indemnizațiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară aflată în plată.
Lista pensiilor speciale. CLICK pentru a mări
Liberalii au ieșit din sală înaintea votului
Legea privind pensiile aleșilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și nicio abținere. Liberalii au ieșit din sala înaintea votului.
În cadrul dezbaterii legii pensiilor pentru aleșii locali, senatorul PNL Mircea Dobra a semnalat că inițiativa legislativă nu a fost asumată, în plen, nici de inițiatori și nici de Guvern, reprezentatul Guvernului motivând că instituția nu a formulat încă un punct de vedere.
Mai mult, liberalul le-a amintit colegilor senatori că proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. „Nimeni nu și-a asumat această responsabilitate. Poate aceste lucruri vă dau puțin de gândit. Noi de la PNL suntem convinși că nu soluția pensiilor suplimentare este soluția recunoașterii meritelor primarilor”, a mai spus senatorul PNL.
„Cât timp ați avut bugetul acestei țări de ce nu v-a preocupat această lege? Puteați să o faceți încă din prima lună de mandat. Să arătați atâta grijă, ca și când numai dumneavoastră ați avea grijă de primari și noi, ceilalți, nu am avea grijă”, a mai spus liberalul, precizând că PNL susține majorarea salariilor pentru aleșii locali și nu introducerea acestora în categoria celor care primesc pensii speciale.
La momentul votului final, demersul liberalilor de a părăsi sala a fost contestat de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a afirmat că nu înțelege de ce liberalii pleacă în loc să rămână și să voteze împotriva legii. „După știința mea, votul este deschis, se va cere o listă. Nu înțeleg gestul colegilor (din grupul PNL -n.r.) de a pleca, când au posibilitatea să arate, cu nume și prenume, că votează împotriva unei opțiuni. Nu înțeleg rațiunea”, a declarat senatorul UDMR Verestoy Attila.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil. Discutarea legii în Senat vine la mai puțin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat și proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.
Legea pensiilor pentru aleșii locali va fi trimisă spre pomulgare președintelui Klaus Iohannis, care poate cere reexaminarea actului normativ.
De altfel, șeful statului solicitase Legislativului și reexaminarea legii privind pensiile deputaților și senatorilor, însă aceștia au acceptat doar unele observații. După votul de săptămâna trecută din plenul Parlamentului, președintele este nevoit să promulge actul normativ prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari.