Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a constatat, în urma anchetei desfășurate în cazul bărbatului diagnosticat cu botulism, că toxina a fost contractată din carne de pui consumată de băcăuan în propria gospodărie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentaților DSVSA Bacău, pulpele de pui din care a mâncat bărbatul erau prăjite și conservate necorespunzător cu ulei, în găleți din plastic acoperite cu capac.
„Examenul de laborator făcut la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală pe probele prelevate din carnea de pasăre preparată în gospodărie a indicat prezența toxinei botulinice în acele pulpe de pui din care bărbatul susține că a mâncat. În ceea ce privește acele conserve din carne de porc din care, de asemenea, bărbatul susține că a consumat, rezultatul a fost unul negativ pe toxina botulinică, însă procedura prevede ca probele în astfel de situații să mai fie ținute sub observație”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX directorul DSVSA Bacău, Carmen Bodea.
Pe lângă DSVSA, și Direcția de Sănătate Publică Bacău a declanșat o anchetă epidemiologică în acest caz , fiind prelevate inclusiv probe de sânge de la bolnav și trimise la Institutul Cantacuzino București pentru analize de laborator în vederea stabilirii diagnosticului de botulism și din punct de vedere paraclinic.
Bărbatul de 66 de ani a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Bacău în 7 mai, însă nu a putut fi tratat corespunzător prin imunizarea împotriva botulismului întrucât spitalul nu deținea serul necesar. Ulterior, reprezentanții unității medicale au început să facă demersurile la alte spitale din țară și la distribuitori de medicamente pentru achiziționarea serului antibotulinic, abia după 24 de ore intrând în posesia acestuia, în condițiile în care starea bolnavului devenise una critică.
După administrarea serului, starea de sănătate a bărbatului a început să se amelioreze, în prezent fiind stabilă.