Prima pagină » Știri » De TEAMA Rusiei, statele est-europene vor baze NATO permanente. Decizia va fi luată la București

De TEAMA Rusiei, statele est-europene vor baze NATO permanente. Decizia va fi luată la București

De TEAMA Rusiei, statele est-europene vor baze NATO permanente. Decizia va fi luată la București
De TEAMA Rusiei, statele est-europene vor baze NATO permanente. Decizia va fi luată la București

Polonia a cerut de mulți ani construirea unor baze NATO permanente pe teritoriul său, iar noul președinte, Andrzej Duda, a explicat că aceasta va fi o prioritate a mandatului său. Însă state occidentale precum Germania se opun ideii, de teamă să nu amplifice tensiunile cu Rusia.

Andrzej Duda a declarat săptămâna trecută că Alianța Nord-Atlantică nu trebuie să trateze Polonia ca „zonă demilitarizată” situată în apropierea Rusiei. „În prezent, dacă ne uităm la poziționarea bazelor militare, … linia finală este reprezentată de Germania. NATO nu a luat încă notă de schimbarea orientării Poloniei dinspre Est spre Vest”, afirma Andrzej Duda.

Înaintea summitului NATO programat anul viitor la Varșovia, propunerea privind bazele militare din estul Europei va fi discutată cu ocazia reuniunii de la București, care se va desfășura pe 3-4 noiembrie.

Liderii din România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria vor participa la reuniunea NATO de la București, a declarat Krzysztof Szczerski, consilierul pentru Politică externă al președintelui polonez.

„Un consens în cadrul NATO va trebui să reflecte într-o măsură mare punctul de vedere al Poloniei”, a declarat Szczerski pentru Financial Times.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în martie, în Polonia – după întrevederea cu omologul său polonez de atunci, BronisÅ‚aw Komorowski, – că s-a decis organizarea în toamnă, la București, a unei reuniuni regionale la nivel de șefi de stat, în pregătirea summitului NATO programat la Varșovia în 2016. „Împreună cu domnul președinte Komorovski am convenit să organizăm în toamna acestui an, la București, o nouă ediție a unei întâlniri, la nivel de șefi de state, în formatul care a avut loc în iulie, anul trecut, la Varșovia, un format regional, pe care îl considerăm important și care întărește colaborarea regională și este un instrument foarte util în pregătirea summitului NATO de la Varșovia din 2016”, afirma Klaus Iohannis pe 12 martie.

Citește și