INTERVIU. De unde a luat ministrul Apărării orele de zbor pentru a aduce ajutoare în țară. Nicolae Ciucă: Se pare că este o idee cât se poate de eficientă
This browser does not support the video element.
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a declarat, într-un interviu luat cu ocazia aterizării celui de-al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud, cum a reușit să acceseze atât de repede aceată capabilitate a Unității Multinaționale de Transport Strategic.
O aeronavă C-17 Globemaster III a adus sâmbătă încă aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul la București. Echipamentele, constând în alte 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Sitiluații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în România, așa cum a anunțat Ministerul Apărării Naționale.
Cele două zboruri solicitate de Ministerul Apărării Naționale cu aeronave C-17 Globemaster III reprezintă prima utilizare a orelor de zbor, alocate ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic, pentru pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus.
Ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, a explicat calea aleasă pentru ca materialele sanitare să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele.
„Aici este vorba de o capabilitate construită prin contribuția a 12 națiuni aliate și partenere, fiecare având un număr de ore de zbor foarte bine stabilit și am avut această idee, să îi spunem așa, prin care să ne folosim de această capabilitate pe resursa noastră, este resursă națională, renunțând la o parte dintre orele de zbor, pe care le aveam destinate să facem afluirea și defluirea militarilor români în teatrul de operații și iată, se pare că este cât se poate de eficientă”, a explicat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, într-un intnerviu realizat de MApN la Baza 90.
„Doresc că menționez că tot această capabiltate am folosit-o și în 2015, la nefericitul eveniment de la Colectiv. Ca atare, este o experiență pe care țara noastră a maturat-o, deja sunt alte națiuni care urmează acest model și asta înseamă puterea de echipă, punerea laolaltă a capabilităților și dovedirea eficienței în situații critice”, a afirmat ministrul.
Urmăriți declarațiile integrale, în interviul atașat.