De unde va lua Guvernul bani pentru restituiri privind taxa auto

De unde va lua Guvernul bani pentru restituiri privind taxa auto
Publicat: 09/06/2014, 18:54
Actualizat: 28/09/2018, 10:37

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, actualizate cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, potrivit OUG 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal-bugetare.

Astfel, sumele de plată stabilite prin hotarârile judecatorești se actualizează cu indicele prețurilor de consum, iar dobânzile se calculează până la data plății integrale, respectiv data stabilită prin borderoul întocmit de organul fiscal pentru fiecare tranșă anuală. Plățile se se suportă din sumele încasate din timbrul de mediu la bugetul Fondului pentru Mediu, potrivit unui proiect de ordin comun al ministrului Mediului și ministrului Finanțelor.

Cererile de restituire se depun de către contribuabili la autoritatea obligată prin hotărâre judecătorească să efectueze restituirea, respectiv Agenția Națională de Administrare Fiscală sau Administrația Fondului pentru Mediu, după caz.

Termenul de depunere este cel legal de prescripție a dreptului de a cere restituirea, respectiv cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire.

Cererea trebuie să fie însoțită de hotărârea judecătorească executorie, în copie legalizată, o copie a actului de identitate și împuternicirea reprezentantului legal, dacă este cazul. Cererea se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare, putându-se prelungi în cazul solicitării de documente suplimentare.

Documentele depuse la organul fiscal competent vor fi transmise Administrației Fondului pentru Mediu, clasic sau electronic, pentru a se stabili graficul de plată a tranșelor anuale, care va fi comunicat Fiscului în cinci zile de la data înregistrării documentelor primite.

Plata pentru prima tranșă anuală se va face în luna următoare datei comunicării graficului de către Administrația Fondului pentru Mediu organului fiscal, iar pentru următoarele tranșe anuale în lunile aprilie și noiembrie ale fiecăruia dintre următorii patru ani, în funcție de data depunerii cererii.

Înainte de efectuarea plății la fiecare tranșă, Fiscul verifică dacă contribuabilul are datorii neachitate, în acest caz realizând compensările legale.

Contribuabilii care au sume de primit, eventual rămase în urma compensării, vor fi programați de către Fisc pe o listă, transmisă în copie și la Administrației Fondului pentru Mediu, fiind înștiințați pentru data stabilită.

Restituirea către firme se va realiza doar prin decontare bancară în contul indicat prin cererea de restituire, iar către persoanele fizice se poate și în numerar la ghișeul unității Trezoreriei Statului, în funcție de opțiunea acestuia.

Procedura se va aplica și cererilor de restituire a sumelor stabilite de instanțele judecătorești prin hotărâri executorii, aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență a Guvernului 8/2014 care reglementează aceste plăți, respectiv a cererilor de restituire pentru care nu s-au comunicat contribuabililor solicitanți decizia de restituire și nota de restituire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Alain Delon a fost condus pe ultimul drum! Unde a fost înmormântat marele actor: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia