„În primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate 365 de cereri de azil. Cei mai mulți solicitanți provin din Siria, Irak și Pakistan”, anunță Inspectoratul General pentru Imigrări, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, „în România, din anul 1991 până în prezent, un număr de 26.442 persoane au depus cereri pentru acordarea formei de protecție. Dintre aceștia, 4.981 au primit statut de refugiat sau protecție subsidiară”.
De asemenea, de la începutul anului, în România au fost transferate 29 de persoane din Grecia și șase din Italia, în urma angajamentelor asumate de România la nivel european, se mai arată în comunicat.
Țara noastră are obligația, ca orice stat care primește refugiați, să le ofere protecție împotriva returnării în țara de origine, acces efectiv și neîngrădit la procedura de azil, precum și o serie de măsuri de asistență (materială, medicală, socială).
La data de 20 iunie se sărbătorește Ziua Mondială a Refugiatului, context în care, anul acesta, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a organizat o serie de activități care au avut ca scop promovarea cunoașterii și respectării diversității culturale, etnice, lingvistice, sociale și a valorilor democratice.
O serie de competiții sportive, ateliere de pictură tematică, excursii, drumeții și seri culturale au fost organizate în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Timișoara, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare, Giurgiu și București. La evenimente au participat refugiați, solicitanți de azil și membri ai comunității locale.
Din anul 1991, România a asigurat drepturile refugiaților prin construirea treptată a unui sistem național de azil, în conformitate cu obligațiile asumate la nivelul comunității internaționale. Aceste drepturi sunt garantate prin Convenția de la Geneva, din 1951 și Protocoloul de la New York, din 1967.