Debitul Dunării este în creștere la intrarea în țară și ar putea depăși cotele de apărare săptămâna viitoare

Debitul Dunării este în creștere la intrarea în țară și ar putea depăși cotele de apărare săptămâna viitoare
Publicat: 06/06/2013, 12:58
Actualizat: 04/02/2019, 17:47

Debitul Dunării este în creștere la intrarea în țară și ar putea depăși cotele de apărare săptămâna viitoare, ca urmare a propagării viiturii formate pe cursul superior al fluviului, în Germania și Austria, valoarea maximă, estimată la 10.500 mc/s, urmând să fie atinsă în 13-15 iunie.

„Ca urmare a propagării viiturii formate pe cursul superior al fluviului Dunărea (pe teritoriul Germaniei și Austriei), în perioada următoare se vor înregistra creșteri ale debitului și pe sectorul românesc, cu posibilitatea depășirii cotelor de apărare”, informează Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice – Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, într-un comunicat de presă remis, joi, agenției MEDIAFAX.

Potrivit estimărilor Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în țară va atinge, în perioada 13-15 iunie, o valoare maximă estimată la 10.500 de metri cubi pe secundă, sub valorile maxime de debite înregistrate în intervalul 11-13 aprilie 2013, respectiv de 11.900 de metri cubi pe secundă.

Debitul la intrarea în țară în secțiunea Baziaș a fost în creștere miercuri, având valoarea de 7.400 de metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii iunie, de 6.400 de metri cubi pe secundă. În aval de Porțile de Fier, debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia-Călărași, staționare pe sectorul Cernavodă-Vadu Oii și în scădere pe sectorul Brăila-Tulcea,

În următoarele 24 de ore, debitul la intrarea în țară va fi în creștere, la o valoare estimată de 7.700 de metri cubi pe secundă, situându-se peste media multianuală a lunii iunie. În aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia-Brăila și în scădere pe sectorul Isaccea-Tulcea, a precizat sursa citată.

Specialiștii din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” monitorizează în teren sectoarele de dig unde au fost semnalate infiltrații prin și pe sub portul digului la viitură din aprilie 2013, a precizat sursa citată.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, marți, că debitele Dunării sunt în limitele multianuale și, în prezent, nu este cazul să fie emis cod galben sau portocaliu de inundații.

Potrivit ministrului, s-a dispus o analiză a acestor debite având în vedere eventualele precipitații de la sfârșitul săptămânii, iar prefecții și responsabilii Administrației „Apele Române” au fost informați să verifice digurile, mai ales pe porțiunile în care acestea au stat sub presiune o perioadă mai lungă.

„O atenție deosebită o acordăm de joi brațului Borcea, unde trebuie consolidat digul.(…) Am dispus deja Apelor Române să facă lucrarea acolo unde se impune. Deja reprezentanții Apelor Române au mobilizat utilaje în zona respectivă”, a mai spus ministrul delegat pentru Ape.

Directorul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a precizat că, în urma precipitațiilor căzute în bazinul superior al Dunării, s-a format o viitură istorică, care se propagă în aval, însă pe sectorul românesc al fluviului nu vor exista pagube.

Daniela Rădulescu arăta că este anticipat un maxim al undei de viitură pe Dunăre, la Baziaș, care va fi înregistrat în intervalul 13 – 15 iunie, echivalând cu un debit de aproximativ 10.500 de metri cubi pe secundă. Ea preciza că nici această valoare nu este „una care să sperie”, fiind mai mică decât valoarea debitului înregistrată în intervalul 11 – 13 aprilie, de 11.900 de metri cubi pe secundă.

În cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunărea a fost sub cod portocaliu de inundații pe sectorul românesc.

Creșterea nivelului apelor Dunării a afectat în ultimele zile Germania, Austria, Cehia și Slovacia, relatează AFP.

La Budapesta, viitura este așteptată pentru luni, cu un nivel de 885 de centimetri, care va depăși recordul de 860 de centimetri din 2006.

„Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o amenințarea reală pentru viețile oamenilor, însă, cu o cooperare bună, vom putea proteja pe toată lumea”, a anunțat premierul Viktor Orban, după ce a instituit stare de alertă în Pesta (centru), dar și în județele Komarom-Esztergom (nord) și Györ-Moson-Sopron (vest).

Joi dimineața, el a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile au identificat „nouă puncte critice de-a lungul Dunării”, toate în județele menționate.

În Austria, nivelul apelor continuă să scadă, după ce a atins un nou record istoric de 8,06 metri, înregistrat la Korneuburg, în apropiere de Viena.

Două persoane au murit și alte două sunt date dispărute în Austria, din cauza inundațiilor. Circulația este blocată pe mai multe drumuri, inclusiv ruta națională de acces prin tunelul Brenner, un important punct de trecere spre Italia.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a...