Debitul Dunării va începe să crească. Prognoza hidrologilor pentru prima săptămână a lunii august
Vești bune de la hidrologi. Debitul Dunării va începe să crească spre sfârșitul săptămânii viitoare, au anunțat duminică hidrologii. Ei avertizează însă că va fi tot sub mediile anuale ale lunilor iulie și august, iar din cauza ploilor abundente există pericol de inundații pe unele râuri din zonele de deal şi de munte.
Debitul Dunării la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va fi staţionar în prima parte a săptămânii viitoare, la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă, apoi în creştere uşoară până la 2.050 mc/s la sfârşitul intervalului, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 mc/s) şi august (4.300 mc/s), potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 6 august 2022.
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi relativ staţionare în prima parte a intervalului pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Hârşova şi relativ staţionare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.
Pentru râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, în intervalul 31 iulie – 6 august 2022, exceptând prima parte a intervalului, râurile din jumătatea de nord a ţării unde vor fi în creştere datorită averselor prognozate şi partea a doua a intervalului când vor fi în creştere prin propagare pe cursurile inferioare ale râurilor mari din această zonă şi în uşoară scădere pe cursurile lor superioare şi mijlocii.
Hidrologii avertizează că, pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în prima parte a intervalului de prognoză pe râurile din Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Moldova, datorită precipitaţiilor, torenţiale, izolat însemnate cantitativ, prognozate.