Prima pagină » Știri » Decizia Curții de Apel București în cazul fostului consilier al lui Oprescu, acuzat de trafic de influență

Decizia Curții de Apel București în cazul fostului consilier al lui Oprescu, acuzat de trafic de influență

Decizia Curții de Apel București în cazul fostului consilier al lui Oprescu, acuzat de trafic de influență
Solomon Wigler, fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, va fi judecat în continuare în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel București, a decis, joi, la primul termen al apelului din dosarul în care este acuzat de trafic de influență să mențină măsura preventivă dispusă în cauză.

Judecătorii Curții de Apel București au dat termen în 21 ianuarie pentru judecarea apelului lui Solomon Wigler.

Fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu a fost condamnat, pe 19 noiembrie, de Tribunalul București la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care este acuzat că a luat 204.000 de euro pentru intervenții în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale.

Instanța a dispus și confiscarea specială a 154.000 de euro de la Wigler, sumă obținută prin săvârșirea infracțiunii. De asemenea, magistrații au constatat că suma de 25.000 de euro a fost recuperată de la fostul consilier al lui Oprescu, cu ocazia organizarii prinderii în flagrant.

Solomon Wigler a contestat decizia la Curtea de Apel București.

Wigler a fost trimis în judecată în 26 iunie, fiind acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de patru fapte de trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, în mai multe rânduri, 230.000 de euro și a primit, în mai multe tranșe, 179.000 de euro de la un o persoană (martor denunțător în cauză), promițând că va interveni la funcționari din aparatul administrativ al edilului și la consilieri din Consiliul General al Municipiului București, pentru inițierea și votarea unor proiecte de hotărâre care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarketuri în București și acceptarea unei donații de către Primăria Capitalei.

După primirea celor 179.000 de euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective, Solomon Wigler a fost prins în flagrant, în 3 iunie, în timp ce primea alți 25.000 de euro, din diferența de 51.000 de euro de la suma pretinsă.

Procurorii DNA au arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, că acesta a fost înregistrat audio-video în timp ce cerea sau primea mită în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei, el spunându-i la un moment dat unui om de afaceri: „Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?”.

În referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri. Într-una dintre aceste situații, pentru a obține autorizația de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecția a două bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut să primească mita sub forma contravalorii unui contract de execuție a lucrării pentru realizarea soluției de trafic.

Într-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiași om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe lângă ceilalți consilieri, în așa fel încât să fie votată o hotărâre legată de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii să îi fie virați în tranșe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al soției omului de afaceri în contul soției consilierului.

Solomon Wigler a fost arestat preventiv în 4 iunie, dar în 9 noiembie Tribunalul București a decis să fie plasat în arest la domiciliu.

Citește și