Prima pagină » Știri » Decizia Curții de Apel București în dosarul de corupție al lui Radu Mazăre cu un prejudiciu de 114 milioane de euro

Decizia Curții de Apel București în dosarul de corupție al lui Radu Mazăre cu un prejudiciu de 114 milioane de euro

Decizia Curții de Apel București în dosarul de corupție al lui Radu Mazăre cu un prejudiciu de 114 milioane de euro
Curtea de Apel București a decis, marți, efectuarea a trei expertize privind terenurile retrocedate din Mamaia, în legătură cu care primarul Constanței, Radu Mazăre, și mai mulți funcționari sunt judecați pentru fapte de corupție, iar în 4 iunie urmează stabilirea obiectivelor și a experților.

Curtea de Apel București (CAB) a reluat, marți, judecarea procesului în care primarul constănțean Radu Mazăre și alte 36 de persoane – foști și actuali funcționari din Primăria Constanța și Oficiul de Cadastru, mandatari și notari publici – sunt acuzați de atribuirea nelegală a unor terenuri, creând un prejudiciu de 114 milioane de euro.

La termenul de marți al procesului, judecătorul de caz a admis că trebuie efectuate trei expertize, una geo-tehnică, una topo-cadastrală și una imobiliară, privind terenurile presupus retrocedate ilegal de către cei judecați în acest caz.

Instanța a stabilit un nou termen de judecată în proces pentru 4 iunie, dată la care va primi obiectivele celor trei expertize propuse de avocații celor din dosar și va stabili totodată care vor fi experții care vor efectua aceste expertize.

„Iepurașul mi-a adus o expertiză pe care o aștept de opt ani și care este normală să fie. La termenul viitor se discută obiectivele. Instanța a aprobat această expertiză care trebuia să fie făcută de opt ani. Dacă ar fi fost făcută de procurori una neutră, nu mai băteam drumurile la București și nu mai cheltuia statul atâția bani”, a declarat, la ieșirea din sala de judecată, edilul Constanței.

Mazăre a mai arătat că „dacă divorțezi, vine un expert, dar când te acuză de o sută și ceva de milioane de euro, împarți și televizorul, și frigiderul cu expertiza”. „DNA nu a făcut expertiza
cu expert neutru, a făcut raport de constatare cu angajat DNA. Expertiza a făcut la «Flota», la mine a făcut cu angajatul DNA, care nu avea calitate nici de expert, nici de evaluator”, a spus primarul.

Avocații au mai ridicat o dată excepții în acest dosar, în martie 2012, dar atât Curtea de Apel București, cât și instanța supremă au respins cererile.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foști și actuali funcționari din Primăria Constanța și Oficiul de Cadastru, mandatari și notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța, potrivit DNA.

Alături de Radu Mazăre au fost deferiți justiției Nicușor Daniel Constantinescu – fost consilier municipal, Constantin Racu – fost director al Direcției Administrație Publică, Daniela Ramona Dospinescu – directorul Direcției Patrimoniu, Ion Marica – directorul Direcției Tehnic Investiții, Dan Miron – fost consilier municipal, Cristian Tălpău și Nora Alina Chircă – consilieri juridici, precum și Bogdan Ghițulescu – fost consilier juridic.

În același dosar sunt judecați Andrei Sozanski, Grațiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcționari din Primăria Constanța, precum și Luminița Călătoru și Silvia Stanciu – funcționare în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța, precum și mandatari, moștenitori ai persoanelor îndreptățite – Elena Ștefănescu și Laura Mariana Leșe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale și interpușii cumpărători de terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptățite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competența de soluționare a cererilor de restituire, întinderea suprafeței revendicate.

„Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaților sau a firmelor controlate de aceștia, după cum urmează: Mazăre Radu Ștefan (prin firmele Nisipuri SA), mama și fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoș, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat și Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA și Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică și prin firma sa New Home Construct SA), Șerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Pușcași Marius și Pușcași Carmen”, preciza DNA.

Citește și