Prima pagină » Știri » Decizia de neplagiat a lui Kovesi, contestată din nou la CNATDCU

Decizia de neplagiat a lui Kovesi, contestată din nou la CNATDCU

Decizia de neplagiat a lui Kovesi, contestată din nou la CNATDCU
Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) ia în discuție contestația lui Mugur Ciuvică, depusă în luna decembrie, privind verdictul de neplagiat dat de Consiliul General al CNATDCU în cazul tezei de doctorat a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Informația a fost confirmată, pentru Gândul, de către vicepreședintele CNATDCU, Marius Andruh.

Întrebat dacă Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va face o altă comisie pentru reanalizarea tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, conform informațiilor apărute în presă, Marius Andruh a răspuns negativ.

„Nu, la așa ceva nu se face o nouă comisie de analiză a doctoratului. Se face o comisie de analiză a contestației”, a declarat, pentru Gândul, Marius Andruh, urmând ca, în urma întrunirii comisiei, să se anunțe dacă se admite sau nu contestația, iar raportul să fie supus votului în Consiliul General al CNATDCU.

La începutul lunii, ministrul Educației, Pavel Năstase, declara, în cadrul unui interviu acordat Mediafax, că teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi nu va fi reanalizată, iar pentru a combate plagiatul, toate lucrările de doctorat ar urma să fie publicate pe o platformă online publică.

„Deja există o decizie a CNATDCU și eu nu vreau să revin asupra unor decizii care au fost luate anterior. Vreau să construiesc în cadrul ministerului ceea ce este necesar, așa cum am spus la început, pentru a preveni plagiatul”, spunea, la acel moment, Pavel Năstase.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a decis cu 35 de voturi „pentru” și o abținere menținerea titlului de doctor a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, considerând că o măsură de retragere a acestuia ar fi prea drastică în condițiile în care pasajele ce pot fi considerate plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, adică aproape 4 % din teză, iar acestea sunt din partea de introducere a lucrării, nu din cea de creație științifică.

Decizia a venit după ce Comisia de Etică din cadrul Universității de Vest Timișoara anunța, pe 17 noiembrie, că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi sunt similare cu alte surse, iar în ceea ce privește sesizarea făcută privind plagiatul, specialiștii transmiteau că aceasta este parțial fondată.

Imediat după izbucnirea scandalului, întrebat despre acuzațiile de plagiat aduse șefei DNA, președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj tranșant: „Nu vreau să personalizăm discuția pentru x sau z sau y. Cine a plagiat pleacă”.

Autor

Citește și