Decizia în dosarul Gala Bute, pe 13 martie. Procurorii DNA cer pedeapsa maximă pentru Elena Udrea
This browser does not support the video element.
„Acest dosar a fost construit în jurul Elenei Udrea. Trei ani s-a cercetat în acest dosar, nu am fost niciodată chemată. În 2 februarie, oamenii au fost luați cu mascații și duși la audieri în Gala Bute. Sunt convinsă că le-a fost frică tuturor celor chemați la DNA. Unii au ales să facă ceea ce se aștepta de la ei, ceea ce au crezut că îi va salva. Au fost speriați și amenințați să dea declarații. Speranța mea e că măcar parte dintre judecățile la nivel public la adresa mea au dispărut. Parchetul spune că mi-am construit sistem piramidal din oameni apropiați. Pe Nastasia nu l-am adus eu în minister. Pe Lungu l-am angajat fără să îl cunosc, mi-a fost recomandat de purt de cuvânt al partidului. Doar pe Topoliceanu o cunoșteam. Nu am numit pe nimeni să îmi aducă șpagă. Practica de 10 la sută era una generalizată. Știam de încercările oamenilor de afaceri de a ajunge în anturajul demnitarilor pentru a beneficia de contracte. Am preferat să le dau lor dreptate. Le-am spus că dacă aud de asemenea practici să nu îmi spună mie, să anunțe DNA. În confruntarea cu Gărdean, acesta spune că nu a afirmat că geanta cu bani era pentru mine. Banii nu cred că erau pentru Obreja, ci pentru Bute. Bute a susținut mult timp că nu și-a primit onorariul întreg”, a susținut Elena Udrea în ultimul cuvânt adresat magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție.
La ieșirea de la instanța supremă, fostul ministru al Turismului a mai spus că și-a iertat demult denunțătorii și că speră ca aceștia să fie achitați.
„Unul dintre avocați spune că rechizitoriul este un haos. Așa este. A plecat cu șapte acuzări împotriva mea. Nu eu eram ținta. Udrea și Băsescu erau țintă. Am constatat pe pielea mea, arestat fiind și cerându-mi-se, metaforic le numesc «păsărele», care mi-au șoptit să fac denunțuri. Șapte acuzații care nu se mai regăsesc în dosar. Trei ani purtat pe la DNA, purtat ca ursul în presă, am fost vinovatul de serviciu, mi-au afectat viața. Sunt azi cercetat pentru cu totul alte infracțiuni care nu mai au legătură cu Gala Bute. Vă rog să aveți ingăduință, e vorba de viața mea și a copiilor mei. Mă uit la dumneavoastră cu speranța că veți da o soluție corectă. Nu vă doresc să fiți în pielea mea. Niște funcționari de stat își bat joc de oameni. Nu se poate spune că am făcut evaziune fiscală cu niște oameni pe care nu i-am cunoscut. Legat de complicitatea la luarea de mită, am fost arestat și mergeam la vorbitor și nu înțelegeam cum eu sunt complice la luare de mită. Nu am fost în cercul relațional al celor din dosar. Nu puteam să fiu parte a unei luări de mită, e o frântură de logică”, a declarat, în ultimul cuvânt în fața instanței, fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.
Fostul ministru Ion Ariton a spus, în ultimul cuvânt în fața judecătorilor instanței supreme că sponsorizările s-au făcut corect.
„Sponsorizările s-au făcut toate cu FRB. Mă surprinde când se pune problema că acele contracte au fost cu o firmă privată. Sponsorizarea a fost făcută corect. De doi ani de zile vin în instanță, am solicitat colegilor să îmi ridice imunitatea ca să vin să lămuresc lucrurile. Mă bucur ca și Udrea că sunt judecat de niște doamne. Fiind la început de primăvară vă doresc numai bine pentru perioada care urmează și o primăvară frumoasă”, a spus și Ion Ariton.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție se vor pronunța pe 13 martie în această cauză.
Procurorii DNA cer pedeapsă cu închisoare orientată spre limita maximă pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute” în care aceasta e acuzată de abuz în serviciu și luare de mită.
La termenul de miercuri de la Înalta Curte de Casație și Justiție al dosarului „Gala Bute”, procurorii anticorupție au cerut pedeapsă cu închisoare orientată spre limita maximă pentru fostul ministru al Turismului, Elena Udrea.
Tot închisoare au cerut precum și pentru fostul ministru Ion Ariton, dar și pentru fostul președinte al Federației de Box, Rudel Obreja, Tudor Breazu și fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu.
În ceea ce-l privește pe Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă, care au făcut cu toții acord de recunoaștere a vinovăției, procurorii au cerut ca pedepsele să fie reduse cu o treime.
La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte. Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă. Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.