Decizia judecătorilor: Adrian Năstase poate fi eliberat condiționat

Publicat: 13 02. 2013, 09:09
Actualizat: 26 02. 2013, 14:18

Magistrații Judecătoriei Sector 4 au aprobat cererea de eliberare condiționată formulată de Adrian Năstase. După 233 de zile petrecute efectiv în pușcărie, fostul premier condamnat la 2 ani de închisoare ar putea fi eliberat condiționat. Decizia Judecătoriei Sector 4 nu este însă definitivă, astfel că probabil Năstase va mai aștepta 2-3 zile pentru a afla verdictul final. În sala de judecată Adrian Năstase a declarat că a respectat hotărârea instanței prin care a fost condamnat. Procurorul DNA a cerut respingerea cererii de eliberare pe motiv că Năstase nu recunoaște autoritatea Justiției care l-a condamnat și a ridicat semne de întrebare asupra lucrării științifice redactate în penitenciar în baza căreia a beneficiat de o reducere a pedepse cu 45 de zile. 

UPDATE 17:35 DNA a atacat decizia Judecătoriei Sector 4. Recursul va fi judecat de Tribunalul București în următoarele zile. 

UPDATE 17:16 Judecătoria Sector 4 a aprobat cererea de eliberare condiționată. Decizia nu este definitivă ea poate fi atacată cu recurs de către DNA. Dacă procurorii vor ataca decizia cu recurs acesta va fi judecat la Tribunalul București. 

UPDATE 12.10 Procesul lui Adrian Năstase s-a încheiat. Se așteaptă verdictul instanței.

UPDATE 12.00 Năstase, în utlima declarație în fața instanței: „Cred că drepturile mele au fost bine apărate de domnul procuror, cu ghilimele de rigoare. Cei din penitenciar au urmărit atent activitatea. În penitenciar ai voie să lucrezi doar cinci zile. Eu am muncit sin in weekend la cărțile mele. În ceea ce privește articolele mele, este o capcană în care nu am să pic. Eu vreau să spun că nu confund justiția cu un judecător sau altul”.

UPDATE 11.40 Avocatul Ion Cazacu: „Judecați astăzi un om excepțional aflat într-o situație excepțională care însă a respectat toate regulile impuse în penitenciar”.

UPDATE 11.35  DNA solicită instanței să respingă cererea de eliberare condiționată pentru că Năstase nu a recunoscut autoritatea justiției.

UPDATE 11.25 Procurorul DNA. „Adrian Năstase nu recunoaște autoritatea puterii judecătorești. În multe articole și editoriale publicate după hotărârea definitivă, deținutul a declarat că este deținut politic și a contestat autoritatea justiției”.

UPDATE 11.20 Procurorul a depus o serie de articole publicate de Năstase în care critică justiția. Procurorul spune că aceste articole dovedesc dacă Năstase a conștientizat fapta pe care a comis-o.

UPDATE 11.15 Adrian Năstase: „În ceea ce privește pedeapsa, nu am comentat-o, dar știu că nu sunt un simpatic pentru DNA. Responsabilitatea mea este să respect pedeapsa și am dovedit că am făcut acest lucru. Dacă este nevoie să precizez că nu voi candida din nou la prezidențiale, pot să fac această precizare acum. Eu vă rog să respingeți cerea de probatoriu a procurorului”.

UPDATE 11.10 Avocații lui Năstase au depus ca probe în apărare documente de la penitenciar, dar și dovezile că fostul premier este dispus să plătească 760.000 de euro.

UPDATE 11.00 Adrian Năstase intervine din ce în ce mai des în dezbatere, aproape că poartă un dialog cu procurorul DNA. Năstase are aceeași atitudine defensivă pe care a avut-o la judecarea pe fond a dosarului Trofeul Calității.

UPDATE 10.55 Procurorul DNA. „Aș fi așteptat ca domnul Năstase să vină cu două, trei recomandări de la Academia Română că această lucrare este una științifică. Nu sunt cereri șicanatorii, dar trebuie să știm ce e acolo”.

UPDATE 10.50 Adrian Năstase, în fața judecătorilor: „Cei de la penitenciar au verificat durata în care am redactat lucrarea. Oricum, cele 45 de zile pe care le-am câștigat aproape că le-am pierdut. Am să îi trimit domnului procuror următoarea carte. Am gândit că poate nu e bine să lansez toate cărțile din penitenciar. Referitor la carcaterul științific, poate că se va da o lege care să spună că doar DNA poate să decidă ce este și ce nu este lucrare științifică. Și această cerere pare o tentativă de tergiversare a judecării pe fond”.

UPDATE 10.47 Liviu Popescu, avocatul lui Năstase: „Domnul procuror a declarat că a citit doar prefața și postfața. O lucrare științifică nu poate fi judecată doar după copertă. Vă rog să respingeți cererea”.

UPDATE 10.45 Procurorul susține că ANP trebuie să certifice că unul dintre volumele scrise de Adrian Năstase în închisoare este o lucrare științifică.

UPDATE 10.39 Despre cererea făcută anterior de procurorii DNA, avocații lui Adrian Năstase susțin că este o tentativă de tergiversare a judecării cererii de eliberare condiționată.

UPDATE 10.37 Procurorul DNA a cerut instanței să formuleze o solicitare către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) prin care să se clarifice modul în care Năstase a redactat cărțile publicate în penitenciar. Procurorul arată că, în baza acestor cărți, Năstase a câștigat 45 de zile de libertate.

UPDATE 10.30 Completul de judecată a respins cererea procurorilor, astfel că cererea de eliberare condiționată se judecă în continuare la Judecătoria sector 4.

UPDATE 10.25 Adrian Năstase a cerut respingerea cererii procurorilor DNA de mutare a dosarului. „Cererea procurorilor are un scop șicanatoriu și nu se dorește decât tergiversarea judecării cererii de eliberare condiționată”, a declarat Adrian Năstase în fața instanței.

UPDATE 10.20 Unei persoane aflate în sală i s-a făcut rău.

UPDATE 10.10 Procurorul DNA a solicitat instanței ca dosarul să fie mutat la judecătoria Cornetu. În apărare, avocații susțin că Judecătoria Sector 4 este cea competentă să decidă asupra eliberării condiționante.

UPDATE 10.05  Fostul premier a fost adus în sala de judecată. Adrian Năstase este îmbrăcat într-un costum negru și cămașă albă.

UPDATE 09.40 Adrian Năstase a fost adus la Judecătoria Sector 4, unde astăzi se decide dacă va fi eliberat condiționat.

UPDATE 09.30 „Având în vedere că este ziua mea, aștept să primesc vestea că tatăl meu va fi eliberat. Ar fi cel mai frumos cadou pe care l-aș putea primi. Am foarte mari emoții și aștept să văd ce se întâmplă în sala de judecată”, a declarat în urmă cu câteva minute Andrei Năstase.

UPDATE 09.10 Cererea de eliberarea din închisoare a lui Adrian Năstase va fi judecată la ora 10.00. La procesul de astăzi a venit și Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier.


Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase a declarat că la proces ar trebui să fie prezent și fostul premier și că acesta ar putea susține o declarație în fața judecătorilor. „Din ce știu eu ar trebui să fie prezent și domnul Năstase, dar nu știu care sunt dispozițiile instanței”, a declarat Cazacu.

Pe 4 ianuarie Adrian Năstase a primit de la Penitenciarul Jilava aviz favorabil pentru a fi eliberat condiționat. Practic, comisia din penitenciar a concluzionat că Năstase poate să se reabiliteze în libertate.

În raportul oficial se menționează că nouă dezbateri, o conferință, două cărți și o lucrare științifică au fost de ajuns pentru conducerea penitenciarului Jilava pentru a emite un aviz pozitiv de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase. Comisia de la Jilava a constat în raportul de evaluare, obținut de gândul, că Năstase a avut un comportament bun și că s-a implicat „în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”.

Pe 8 februarie, cu 4 zile înainte de proces Adrian Năstase a anunțat Inspectoratul de Stat în Construcții că dorește să plătească partea sa din prejudiciul stabilit de instanță în dosarul Trofeul Calității. Avocatul Ion Cazacu, apărătorul lui Adrian Năstase a declarat pentru gândul că ISC a fost notificat oficial că fostul premier pune la dispozițita instituției suma de 760.000 euro, reprezentând aproximativ jumătate din prejuidicul stabilit de instanță în dosarul Trofeul Calității. Năstase a plătit deja 50.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Acestă mișcare poate fi și un semnal către judecătorii care vor analiza cererea de eliberare condiționată. Dacă până în prezent Năstase a criticat în permanență sentința Curții Supreme, plata prejudiciului către ISC reprezintă primul semn că fostul premier recunoaște autoritatea Justiției românești.

Cazuistica în domeniul eliberărilor condiționate arată că unor deținuți le-a fost respinsă cererea pentru că nu au recunoscut autoritatea judecătorească. Mai precis, aceștia nu au acceptat condamnarea și au manifestat adversitate față de justiție. În cazul de față, Adrian Năstase s-a declarat în repetate rânduri nevinovat și a considerat sentința o condamnare politică. Chiar în postarea de pe blogul personal de luni 3 decembrie Năstase susține că este o victimă a justiției politice. „Această condamnare politică, comandată de Băsescu, va rămâne însă în istoria României, ca o pată rușinoasă”, nota Năstase pe blog.

Astfel că anunțul că Năstase este dipus să plătească prejudiciul din dosar ar putea să preîntâmpine o cerere adversă din partea DNA. Având în vedere că Năstase a contestat în repetate rânduri chiar și de după gratii autoritatea judecătorilor și a sistemului judiciar, DNA ar putea cere instanței să nu aprobe cererea de eliberarea condiționată.

45 de zile reduse din pedeapsă

Pentru munca prestată în penitenciar de către deținutul Năstase, comisia i-a acordat o reducere a pedepsei cu 45 de zile. Comisia a calculat că fostul premier a fost condamnat la 730 de zile de închisoare. Din data de 26 iunie 2012 până pe 4 ianuarie, el a stat în închisoare 193 de zile. Pentru a putea fi eliberat condiționat, trebuie să execute o treime din pedeapsă, adică 244 de zile din cele 730 ale sentinței.

După ce instanța a anunțat că cererea va fi judecată pe 12 februarie avocații lui Adrian Năstase au cerut preschimbarea termenului. Avocații au solicitat ca procesul să se judece mai repede ei argumentând că până pe 12 februarie Năstase ar pierde toate zilele bonus câștigate prin activitățile intelectuale. Instanța a respins cererea și a menținut data de 12 februarie pentru judecarea cererii de eliberare.

De ce poate cere Năstase eliberarea condiționată

Astfel, potrivit legislației, fostul premier și lider al PSD poate fi eliberat condiționat după ce petrece 8 luni în detenție pentru că are peste 60 de ani. Pentru că a întrunit cele două condiții Năstase este eligibil pentru eliberarea condiționată.

Decizia finală aparține Tribunalului București

Chiar dacă mâine Judecătoria Sector 4 va decide că Năstase poate fi eliberat fostul premier nu va fi automat scos din penitenciar. Decizia Judecătoriei Sector 4 poate fi atacată de procurori. Recursul va fi judecat de Tribunalul București.

Năstase nu poate reveni în PSD pe o funcție de conducere

Avocatul Ion Cazacu a declarat că Adrian Năstase nu va putea ocupa o funcție de conducere în PSD timp de doi ani după eliberarea sa. Pe lângă sentința de condamnare la 2 ani de închisoare cu executare, fostului lider PSD i-a fost interzis și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în partid, susține avocatul Ion Cazacu, cel care l-a apărat pe Năstase în instanță. „Pedepse complementare”, a explicat Ion Cazacu la Gândul LIVE. „E vorba de interzicerea unor drepturi civile, precum cel de a alege și a fi ales în funcții politice”, a continuat acesta.