Prima pagină » Știri » Decizia luată de Dan Andronic după problemele cu justiția. Cine va conduce EVZ

Decizia luată de Dan Andronic după problemele cu justiția. Cine va conduce EVZ

Decizia luată de Dan Andronic după problemele cu justiția. Cine va conduce EVZ
Dan Andronic a anunțat că, până când se va lămuri în totalitate situația lui juridică, se retrage din activitatea publicistică și se suspendă din funcția de director general al cotidianului Evenimentul Zilei, precizând că, începând de vineri, director onorific va fi jurnalistul Ion Cristoiu.

„Dan Andronic anunță că, până când se va lămuri în totalitate situația lui juridică, se retrage din activitatea publicistică și se suspendă din funcția de director general al Editurii Evenimentul Zilei și Capital. Începând de astăzi, director onorific va fi fondatorul ziarului, jurnalistul Ion Cristoiu”, se spune într-un anunț publicat pe prima pagina a ediției de vineri a cotidianului Evenimentul Zilei.

Dan Andronic este asociatul majoritar al societății Editura Evenimentul Zilei și Capital, care editează publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

Dan Andronic și omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost reținuți, joi dimineață, de procurori, după mai multe ore de audieri la sediul DNA Brașov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov.

Potrivit referatului procurorilor DNA, Dan Andronic ar fi folosit Evenimentul Zilei în sprijinul grupării conduse de Remus Truică ce urmărea obținerea averii revendicate nelegal de prințul Paul.

Omul de afaceri Remus Truică, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Roșu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, și omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost reținuți în noaptea de miercuri spre joi, iar, joi după-amiază, au fost prezentați Curții de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit referatului cu propunere de arestare, prințul Paul de România a pretins că este îndreptățit la mai multe proprietăți, în calitate de descendent în linie directă al lui Carol al II-lea al României (nepot din fiu), dar și în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale prințesei Elena a României, pe care le-a achiziționat conform unui contract de vânzare-cumpărare din 2001.

Pentru că demersurile făcute în justiție, din 2002, au rămas fără rezultat și având nevoie de „oameni mai puternici, mai bine ancorați politic” care să intervină „pentru retrocedarea proprietăților solicitate fără drept”, din noiembrie 2006, prințul Paul ar fi apelat la Remus Truică.

Potrivit anchetatorilor, deși grupul infracțional a fost constituit în scopul obținerii întregii averi revendicate de prințul Paul al României, până la acest moment s-au efectuat acte de urmărire doar cu privire la retrocedarea nelegală a Fermei Regale Băneasa.

Procurorii redau în referat interceptarea unei discuții între Truică și un membru al grupării.

„membru grup…: Ok, ok. Spune-mi, cum s-a mai avansat…? ….Cum este situația cu Băneasa, am mai progresat? La sfârșitul acestui an tu vrei să termini Băneasa?
REMUS TRUICĂ: Da, da, bineînțeles.
membru grup : Fantastic! Te-ai descurcat foarte bine, ah?
REMUS TRUICĂ: Da, da.”

Anchetatorii spun că, în derularea activității infracționale, pentru fiecare etapă în parte, Remus Truică îi informa pe membrii grupului și asigura legătura între aceștia și prințul Paul.

Însă, din cauza neînțelegerilor cu ceilalți membrii, în anul 2009, după obținerea și valorificarea terenurilor dorite, Truică a ieșit din „afacere” și locul său a fost preluat de Claudiu Lucian Mateescu.

În acest sens are loc o discuție între Marius Marcovici și Robert Roșu, pe 19 octombrie 2011.

„Marcovici Marius Andrei: Salut, Robert. Ce faci?
Robert: Bine. Zi.
Marcovici Marius Andrei: Putem să ne vedem cumva un pic mai devreme de 16.00, la un 15.00 ceva, n-ai nicio posibilitate?
Robert: La 15.00 e ok.
Marcovici Marius Andrei: Ca să-i zic lui acesta. Vin cu, îl știi pe Lucian Mateescu?
Robert: Da, bineînțeles.
Marcovici Marius Andrei: Așa. S-ar putea să preia el conducerea asta și trebuie să-i facem un soi de go through în ceea ce se întâmplă în firmă, adică legal vorbind. Și să fii pregătit cu astea. La 15.00.
Robert: E ok, e în regulă
….Ascultă! Trebuie să-l ajuți mai mult, Dan, cu prinții….Faptul că ea te f…la cap nu prea ajută proiectul. Știi? Nu prea e de ajutor să fii cu capul în nori. …..
membru grup : Ok. Dar ziarul?
Andronic Cătălin Dan: Da, ziarul o poate face, dar nu este suficient. Am făcut ceva. Reacția nu a fost minunată, deci nu vreau să mai folosesc același canal.
membru grup : Ziarul?
Andronic Cătălin Dan: Da. O să fac ceva înainte de moment.”

Potrivit anchetatorilor, Remus Truică a constituit, alături de alte persoane, un grup infracțional pentru dobândirea averii revendicate nelegal de prințul Paul, cerând în schimbul traficului de influență între 50-80% din fiecare bun obținut, prejudiciul ajungând la aproape 136 de milioane de euro.

Rolul lui Remus Truică în cadrul grupului a fost „esențial”, în sensul că persoana, reputația și susținerile acestuia au fost determinante în convingerea prințului Paul.

În acest context, începând cu anul 2006, Truică i-ar fi promis lui Paul de România că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relații în lumea politică și în justiție la cel mai înalt nivel (consilier al primului-ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influența poate ajunge chiar la instanța supremă). Pentru realizarea scopului grupului, Remus Truică, ceilalți membrii a grupului și cumpărătorul de influență au ascuns natura ilicită a înțelegerii prin încheierea, în 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative și judiciare de restituire a proprietății. Contractul a fost încheiat între prințul Paul și o societate comercială reprezentată de Truică.