Decizia luată de instanță în cazul Cathedral Plaza. Ce se va întâmpla cu clădirea de birouri
Apelul Arhiepiscopiei Romano-Catolice prin care se solicita anularea sentinței civile din 15 aprilie 2015 a fost admis vineri de Curtea de Apel Ploiești, care, în rejudecare, a respins cererea de suspendare a executării silite privind desființarea Cathedral Plaza. Hotărârea este definitivă, nefiind supusă recursului, arată duminică ARCB, într-un comunicat de presă.
„Anulează în tot sentința apelată, reține procesul spre rejudecare și, evocând fondul, respinge cererea de suspendare executare silită ca neîntemeiată. Definitivă”, potrivit deciziei Curții de Apel Ploiești.
În 15 aprilie, Tribunalul Dâmbovița suspendase temporar executarea hotărârii din 2012 prin care aceeași instanță dispusese obligarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să emită decizia de desființare a clădirii Cathedral Plaza.
„Deși primarul general Sorin Oprescu, încă în funcție, este obligat să emită decizie de desființare a molohului care afectează Catedrala Sf. Iosif, acesta cheltuie sume imense din bugetul Primăriei Municipiului București pentru a comanda expertize inutile, care să îi justifice atitudinea de a nu demola o clădire ilegala, aducând un grav prejudiciu bucureștenilor și ordinii de drept, dar un mare câștig deținătorului clădirii”, susțin reprezentanții ARCB.
Millennium Building Development, proprietarul clădirii Cathedral Plaza, arăta, în luna mai, că prin decizia din 15 aprilie, Tribunalul Dâmbovița a suspendat executarea hotărârii prin care a dispus demolarea Cathedral Plaza, până când se vor clarifica obligațiile ce revin Primăriei Capitalei și până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii.
„Practic, aceeași instanță și același judecător care au pronunțat în 2012 sentința de începere a procesului de demolare au revenit în 2015, suspendând această decizie. Suspendarea hotărârii din 2012 va fi valabilă până la momentul când se vor clarifica obligațiile instituite în sarcina Primăriei Municipiului București (PMB), precum și până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii ce fac obiectul dosarului 8563/3/2012 aflat pe rolul Tribunalului București”, preciza atunci Millennium Building Development, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, sentința din 2012 a Tribunalului Dâmbovița se referă strict la începerea unor proceduri administrative de demolare, ceea ce nu este echivalent cu începerea demolării.
Decizia Tribunalului Dâmbovița a fost menținută de Curtea de Apel Ploiești, care a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată construcția la destinația inițială, aceea de parc.
„Dispunerea demolării se face, potrivit legii, prin emiterea de către PMB a unei autorizații de demolare, precedate de obținerea tuturor avizelor și acordurilor impuse de lege”, preciza Millenium Building Development.
În motivarea soluției de suspendare, instanța arăta că „legea nu conferă primarului Municipiului București atribuția de a dispune direct printr-o decizie desființarea construcției, ci îi conferă atribuțiile privind demararea procedurilor legale, la finalul cărora se decide emiterea autorizației de demolare, știut fiind că, în vederea emiterii unei autorizații de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevăzute de lege, ce implică inclusiv obținerea tuturor avizelor și acordurilor prevăzute de lege, fiind posibilă și intrarea în legalitate în sensul prevederilor art. 59 alin.2 și 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009”.
„În prezent, tot ceea ce solicită Millennium este ca justiția să fie lăsată să analizeze problemele de drept până la capăt în cadrul dosarului actual aflat pe rolul Tribunalului București 8563/3/2013, înainte ca autoritățile administrative ale statului să inițieze procedurile stabilite prin sentința civilă 2520/2012 a Tribunalului Dâmbovița, hotărâre care, de altfel, ne este inopozabilă”, arătau reprezentanții Millenium Building Development.
Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunțat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală în cazul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, precum și a unor angajați ai Primăriei București, pentru „refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior”.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfășoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmațiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate și denigratoare.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a anunțat că va cere daune și va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu și a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase și îi prejudiciază imaginea.
Și în luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulți angajați ai Primăriei Capitalei pentru corupție și obstrucționarea justiției, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susținând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, și nu cât spun reprezentanții Millenium Building Development, care avansaseră suma de 73 de milioane de euro „cu scopul de a descuraja desființarea clădirii ilegale”.