Decizia PMB, după ce coada lupoaicei din brațele Împăratului Traian a fost ruptă
„În ziua de 29 septembrie 2017, acest monument a fost vandalizat prin ruperea cozii Lupoaicei, parte componentă a statuii. După recuperarea elementului artistic, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic a inițiat în regim de urgență procedurile de reîntregire a monumentului de for public contractând o firmă de specialitate care să execute operațiile de lipire, cizelare și patinare a monumentului. Aceste lucrări se vor executa în regim de urgență pentru readucerea monumentului în circuitul turistic al Municipiului București, având în vedere importanța turistică și simbolică a acestui monument de for public”, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.
Potrivit PMB, elementul artistic a fost recuperat, vineri, de un polițist de la Secția 10 Poliție. Acesta l-a predat Jandarmeriei Române, instituție care se ocupă cu paza la Muzeul Național de Istorie a României.
Monumentul de for public Împăratul Traian, al căruit autor este Vasile Gorduz, a fost realizat în dublu exemplar la Sevilla, Spania, și București a fost amplasat în anul 2011 pe Calea Victoriei, pe scările Muzeului Național de Istorie a României.
Primăria Capitalei precizează că acesta reprezintă un simbol al latinității și europenismului.