Comisia de Etică a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (UNATC) s-a întâlnit pe 25 mai și l-a audiat pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar la UNATC și a propus desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar, din cauză că acesta ar fi făcut afirmații care ar fi lezat imaginea UNATC, iar Senatul instituției trebuia să ia o decizie în acest sens.
Adrian Titieni, rectorul UNATC, a declarat pe 28 mai, pentru MEDIAFAX, că Senatul instituției va lua decizia dacă va fi sau nu desfăcut contractul de muncă al lui Andrei Rus, precizând că „lucrurile sunt departe de a fi așa cum sunt zugrăvite” de criticul de film.
„Este decizia Comisiei de Etică, dânsul (Andrei Rus, n.r.) probabil o să facă contestație. Decizia a fost luată pentru că prin mediile de informare online și prin presă au adus atingere imaginii școlii”, a spus Adrian Titieni, referindu-se atât la afirmațiile făcute de Andrei Rus, cât și la cele ale lui Andrei Gorzo, care este la rândul său profesor al UNATC. Și Andrei Gorzo este vizat de Comisia de Etică a UNATC.
Ulterior, lectorul universitar Andrei Rus a anunțat că a contestat decizia Comisiei de Etică a UNATC, printr-un document care a fost înregistrat pe 19 iunie, la rectoratul universității. Drept urmare, Senatul UNATC a luat o decizie, după ce a analizat contestația lui Andrei Rus.
Miercuri seară, Andrei Rus a scris, pe contul său de Facebook, despre decizia pe care a luat-o Senatul UNATC, în urma unei ședințe care a durat „peste șapte ore”.
„Într-o primă rundă de vot secret, senatorii UNATC au decis la un vot diferență să mă păstreze în sânul comunității. Dar pentru că nu puteam să scap chiar nepedepsit, au mai dezbătut aprins câteva ore și au ajuns la concluzia că trebuie să primesc dintr-un foc nu mai puțin de trei sancțiuni, mai exact pe primele trei din cartă premergătoare suspendării și, apoi, desfacerii contractului”, a scris Andrei Rus, pe contul său de Facebook.
Cele trei articole din cartă care stau la baza sancțiunii sunt un avertiment scris, pe care Andrei Rus spune că „l-a bifat”, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, în cazul criticului de film s-a decis scăderea salariului, timp de un an, cu 15 la sută din 1.500 lei lunar, și suspendarea, pe o perioadă determinată de timp, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare, ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licență. La această din urmă sancțiune, Andrei Rus nu este sigur că s-au votat toate interdicțiile, întrucât, scrie acesta pe contul său de Facebook, din patru surse prezente în Senatul UNATC, cu care a vorbit, două își amintesc că a primit doar interdicție de a candida pentru un post didactic superior, iar două își amintesc și de restul. Perioada în care aceste lucruri îi sunt interzise este de cinci ani.
„Țin să menționez în final că în continuare nu s-a demonstrat că eu am adus prejudicii de imagine universității și că am spus neadevăruri în public, de vreme ce decizia comisiei de etică a fost infirmată azi (miercuri, n.r.) de Senat. E totul în regulă, le mulțumesc celor care au votat pentru rămânerea mea în UNATC. Aștept decizia scrisă a Senatului și voi merge mai departe în instanță pentru a-mi apăra drepturile”, a mai scris Andrei Rus.
Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit în martie 2015, când redacția revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect inițiat și sprijinit de UNATC și realizat în proporție de 90% de studenți ai facultății de film din cadrul universității, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universității, Adrian Titieni, în care susținea că, „în luna iulie a anului 2014, consiliul de administrație al UNATC – din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron și Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoșeneanu (Film) și Paul Chiribuță (Teatru), președintele Senatului, Laurențiu Damian (care între timp a demisionat din funcție, n.r.), și directorul general administrativ, Emil Banea – a hotărât, în absența decanului Facultății de Film, înjumătățirea bugetului și a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări”.
Pe de altă parte, pe 17 martie, conducerea UNATC a precizat că „revista Film Menu NU este în pericol!”, adăugând că „niciodată nu s-a pus problema desființării acestei reviste”. De asemenea, conducerea UNATC a spus că așteaptă „scuze public, erori se pot produce oricând și de către oricine”. „Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universității nu au pus vreodată în discuție suprimarea revistei sub orice formă”, a spus UNATC.