Decizie a Curții Constituționale: câinii maidanezi pot fi eutanasiați. Băsescu a promulgat legea
UPDATE 16.35 Președintele Traian Băsescu a promulgat legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați în termen de 14 zile lucrătoare.
Judecătorii Curții Constituționale au declarat constituțională legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân. Aproximativ 150 de persoane care protestează împotriva eutanasierii maidanezilor au blocat circulația în fața Parlamentului, pe Calea 13 Septembrie.
Anunțul a fost făcut de către președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care a declarat că CCR a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituțională, pentru că s-a respectat decizia anterioară privind acest subiect.
SONDAJ GÂNDUL PE FACEBOOK: Sunteți de acord cu decizia CCR privind eutanasierea câinilor vagabonzi?
„Noi am apreciat că articolul 1, alineatul 8, care a fost declarat neconstituțional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CCR, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităților locale, legea spune în ce condiții se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură și o măsură extremă”, a adăugat Zegrean.
Legea stabilește că animalele fără stăpân care sunt ridicate de pe stradă și nu sunt revendicate sau adoptate în termen de maximum 14 zile pot fi eutanasiate de autoritățile competente.
Protestatarii care se opun eutanasierii câinilor maidanezi au blocat circulația în dreptul Parcului Izvor, în fața Parlamentului, după ce au aflat decizia CCR. O persoană a leșinat când a aflat vestea.
După aflarea deciziei Curcții Constituționale, manifestanții, care se opun eutanasierii, au început să scandeze „România nu uita, asta este crima ta!” și au blocat circulația înaintând pe Calea 13 Septembrie către intrarea în Palatul Parlamentului. Unii protestatari s-au și întins pe carosabil, iar circulația a fost blocată pe ambele sensuri, polițiștii rutieri intervenind pentru redirecționarea circulației.
Manifestanții scandează: „CCR sunt criminalii”, „USL, PDL aceeași mizerie”, „Dați-vă demisia”, „Nu plecăm până nu-i salvăm” și „Să aveți soarta lor, soarta maidanezilor”.
De asemnea, la aflarea deciziei Curții Constituționale, unei protestatare i s-a făcut rău, iar majoritatea celor din primul rând erau cu ochii în lacrimi și spuneau că se vor strânge în fiecare seară până va fi găsită altă soluție.
Printre protestatari s-au aflat Marius Marinescu, Paula Iacob și Corneliu Vadim Tudor.
Camera Deputaților a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabilește, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ținuți în adăposturi, după care, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, pot fi eutanasiați, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.
Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepția UDMR, a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost modificată și completată Ordonanța de urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.
Cei 30 de parlamentari susțin, în sesizarea transmisă Curții Constituționale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulțirii și proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, „demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.
Semnatarii invocau decizia anterioară a Curții, potrivit căreia legiuitorul era obligat să stabilească o ordine de prioritate cu privire la soluțiile privind gestionarea câinilor fără stăpân, judecătorii constituționali apreciind că soluția eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată doar în ultimă instanță, respectiv numai atunci când toate celelalte soluții au fost aplicate în mod corespunzător dar nu și-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.
Contestatarii făceau, de asemenea, referire la aceeași decizie a Curții, care statua că prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate legiuitorul a adus atingere în final demnității umane, valoare supremă prevăzută în Constituție: „Demnitatea umană, sub aspect constituțional, presupune două dimensiuni inerente, respectiv relațiile dintre oameni (…) precum și relația omului cu mediul înconjurător, inclusiv cu lumea animală, ceea ce implică, în privința animalelor, responsabilitatea morală a omului de a îngriji aceste ființe într-un mod de natură a ilustra nivelul de civilizație atins”.
„Raportat la legea criticată, Curtea a stabilit că legiuitorul trebuie să legifereze calitativ și previzibil, aplicarea eutanasierii câinilor fără stăpân fiind permisă sub aspect constituțional exclusiv ca ultim resort, respectiv numai atunci când toate celelalte soluții au fost aplicate corespunzător de către autoritățile locale, însă nu și-au atins scopul de a limita sau de a eradica fenomenul câinilor fără stăpân”, se arăta în documentul transmis CC.
Potrivit contestatarilor, metodele de gestionare a câinilor prin eutanasiere sau încarcerare permanentă în adăposturi sunt dezavuate de Organizația Mondială a Sănătății care a concluzionat că unica soluție pentru controlul populației canine este sterilizarea, și nu „programele de eutanasiere care sunt atât ineficiente, cât și costisitoare”.
„Se poate astfel cu ușurință observa că legea criticată a fost adoptată pentru a doua oară de legiuitor cu sfidarea completă a drepturilor constituționale precum și a Deciziei Curții Constituționale nr.1/11.01.2012, pe care legiutorul este obligat să o respecte întrutotul”, arătau semnatarii.
Potrivit documentului, eutanasia câinilor fără stăpân, așa cum este reglementată în lege, este o măsură care contravine demnității și liberei dezvoltări a personalității umane, valori, principii și libertăți publice garantate de Constituție. Eutanasia este o măsură violentă, traumatizantă, care împiedică libera dezvoltare a personalității umane, se mai arată în sesizare.
Semnatarii documentului sunt parlamentarii Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Ghișe, Nicolae Nasta, Petru Gartner Ene, Titus Liviu Pașca, Sorin Ilieșiu, Ion Luchian, Marin Burlea, Sebastian Grapă, Marius Isăilă (PNL), Cristiana Anghel, Tudor Barbu, Cristian Dănuț Mihai, Dumitru Pelican, Mihai Neagu, Eugen Durbacă (PC), Haralambie Vochițoiu, Florinel Butnaru, Florinel Dumitrescu, Valer Marian, Ioan Ionescu, Constantin Popa, Dumitru Bujor, Dan Ioniță, Marian Vasiliev, Ruxandra Jipa (PPDD), Ion Toma, Cătălin Croitoru, Ionel Butunoi (PSD) și Leonard Cadăr (independent).
Președintele Traian Băsescu declara în 16 septembrie că va promulga „fără rețineri” legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, precizând că așteaptă decizia Curții Constituționale.
„În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără rețineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populația canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi și alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general”, a spus președintele Traian Băsescu.
După adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atât de către persoane care cer rezolvarea problemei câinilor maidanezi prin strângerea acestora de pe străzi, cât și de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.