Prima pagină » Coronavirus » DECIZIE. Cât le va plăti Guvernul României celor care revin din șomajul tehnic

DECIZIE. Cât le va plăti Guvernul României celor care revin din șomajul tehnic

DECIZIE. Cât le va plăti Guvernul României celor care revin din șomajul tehnic
Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile

 Guvernul adoptă în ședința de joi în şedinţă mai multe măsuri de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor. Potrivit ordonanţei de urgenţă, statul va plăti 45% din salariul de bază, timp de 3 luni, pentru cei care revin din şomaj tehnic, relatează Mediafax.

Guvernul va plăti 45% din salariul de bază, timp de 3 luni, pentru cei care revin din şomaj tehnic

Guvernul va lua în această seară mai multe măsuri de sprijinire a angajaţilor şi angajatorilor, în criza coronavirusului care vor intra în vigoare începând cu 1 iunie.

Dacă angajaţii tăi s-au aflat până acum în şomaj tehnic trebuie să ştii că şi de acum înainte, timp de trei luni, statul te poate ajuta. Mai exact de la reluarea activităţii angajaţii tăi pot primi, timp de 3 luni, 45% din salariul de bază. Practic tu îi vei mai plăti doar 55 % din salariu. Există şi condiţii puse de stat. Mai exact după terminarea celor trei luni în care guvernul te ajută, tu eşti obligat să îţi tii angajaţii încă 6 luni, nu o să poţi să îi dai afară.

Ce trebuie să facă angajații pentru a beneficia de ajutor de la stat

Angajatorul depune prin mijloace electronice, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această sumă

Iată şi ordonanţa de urgenţă care va fi adoptată în şedinţa de guvern de astăzi de la ora 19.

Florin Cîțu: „Am depăşit plafonul de un miliard de lei şi avem 1.441 de credite aprobate”

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că Executivul a aprobat o ordonanţă de guvern pentru eliminarea unor bariere din programul IMM Invest.

„În ceea ce priveşte creditele de investiţii, garanţia de stat nu va mai fi extinsă. În cazul luniilor de credit, garanţia se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii programului instituţiilor de credit. Deci, şi aici s-au făcut lucrurile mai simple. O altă barieră eliminată, acel criteriu covid a ieşit din această schemă. Aş vrea să vă anunţ că astăzi, la ora 09.00, am depăşit plafonul de un miliard de lei şi erau aprobate 1.441 de credite şi de către fondul de garantare. În sistemul financiar bancar sunt aprobate mult mai multe, iar după ce va intra în vigoare ordonanţa de astăzi, sunt sigur că viteza va creşte”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta a făcut câteva precizări și despre împrumutul de 3,3 miliarde de euro luat de pe pieţele financiare.

„Referitor la împrumutul pe care l-am luat de pe pieţele financiare de 3,3 miliarde de euro, eu ţin minte că acum câteva săptămâni, triada Tăriceanu – Ponta – Ciolacu ne acuzau că acest Guvern nu poate să se împrumute, nimeni nu vrea să împrumute acest Guvern. Am ieşit pe pieţele internaţionale, unde suntem judecaţi la sânge şi analiza pe care o fac aceşti investitori asupra modului în care guvernăm este la superlativ şi interesul pentru România a fost de aproape 14 miliarde de euro. Din aceşti 14 miliarde de euro am ales să luăm 3,3 miliarde. Veţi vedea că media randamentelor cu care ne-am împrumutat în 2020, pe piaţa internaţională este mult sub medie, este o minimă istorică pentru tot ce s-a făcut până acum”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Autor

Citește și