Decizie CEDO. Rusia, condamnată pentru „tratamentul degradant” aplicat lui Aleksei Navalnîi
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat încă o dată Rusia, marți, pentru „tratament degradant” aplicat lui Aleksei Navalnîi, adversarul numărul unu al președintelui rus, Vladimir Putin.
Victimă la sfârșitul lunii august a unei otrăviri pentru care atribuie responsabilitatea Kremlinului, Aleksei Navalnîi și un alt adversar, Vadim Gunko, au apelat la CEDO, după ce au fost maltratați în timpul arestării lor în timpul unei demonstrații, la 6 mai 2012 la Moscova. Ei au intenționat apoi să denunțe frauda electorală comisă, potrivit lor, în timpul alegerilor prezidențiale din martie 2012 în Rusia.
Cei doi bărbați au fost apoi reținuți peste noapte la secția de poliție, apoi condamnați administrativ pentru refuzul de a se conforma cererii legale de poliție.
Rusia a încălcat dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului când Aleksei Navalnîi a fost arestat în timpul unui miting politic
Curtea, care se află la Strasbourg, în estul Franței, a considerat în unanimitate că Rusia a încălcat dispozițiile Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Convenţia Europeană a Drepturilor Omului sau CEDO).
Pentru a ajunge la această constatare, Curtea s-a bazat pe un videoclip al arestării sale postat pe internet, care arăta că actele de reținere implementate de poliție nu au fost strict necesare, deoarece reclamantul nu a opus nicio rezistență evidentă. Astfel, Poliția „a răsucit brațul lui Navalnîi ”, considerând că „manevra de restricționare nu era strict necesară”, deoarece nu a existat „rezistență vizibilă”.
Mai mult, în ceea ce privește ambii reclamanți, Curtea a constatat o încălcare a dreptului la libertate și securitate, dreptul la un proces echitabil și libertatea de întrunire.
În rest, instanța subliniază că a examinat deja „în alte cazuri similare” cu ale lui Aleksei Navalnîi aceleași chestiuni de drept, neexistând „niciun motiv pentru a ajunge la concluzii diferite” în acest caz.
Potrivit hotărârii, Rusia va trebui să plătească 8.500 de euro lui Aleksei Navalnîi și 7.500 de euro lui Vadim Gunko pentru daune morale.
CEDO a emis numeroase hotărâri de condamnare împotriva Rusiei pentru hărțuirea suferită de Aleksei Navalnîi, avocat de profesie și activist anticorupție, în special în noiembrie 2018, când Marea Cameră a recunoscut caracterul „politic dintre multiplele arestări la care a fost supus” .
În octombrie, CEDO a condamnat deja Rusia pentru obstrucționarea libertății de întrunire și tratament degradant aplicat manifestanților în cadrul aceluiași miting din 6 mai 2012.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost înființată la Strasbourg în 1959 de către statele membre ale Consiliului Europei. Misiunea sa este să studieze și să se pronunțe cu privire la încălcările Convenției Europene a Drepturilor Omului care îi sunt raportate.