Prima pagină » Știri » Decizie definitivă! Ion Cristoiu a pierdut procesul împotriva lui Mădălin Hodor, după ce a fost deconspirat cu numele de „Coroiu”

Decizie definitivă! Ion Cristoiu a pierdut procesul împotriva lui Mădălin Hodor, după ce a fost deconspirat cu numele de „Coroiu”

Decizie definitivă! Ion Cristoiu a pierdut procesul împotriva lui Mădălin Hodor, după ce a fost deconspirat cu numele de „Coroiu”

Gazetarul Ion Cristoiu a pierdut procesul cu istoricul Mădălin Hodor. Judecătorii au respins apelul în procesul pe care Cristoiu i l-a intentat lui Hodor după ce a fost deconspirat cu numele de colaborator al Securității „COROIU”. Decizia instanței este definitivă.

Istoricul Mădălin Hodor a fost dat în judecată de gazetarul Ion Cristoiu, după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității comuniste în care apărea și numele editorialistului. Hodor a anunțat că a câștigat definitiv procesul cu Ion Cristoiu.

„Hodor 1- Securitatea Veche și Nouă 0
Multumesc celor puțini care m-au ajutat. Fără sprijinul lor nu ajungeam aici. Mulțumiri speciale avocatei mele.
Ca sa închei pe un ton optimist, ma ofer sa il ajut pe „maestrul Coroiu ” sa strângă banii pe care urmează să îi plătească drept cheltuieli de judecată. Ii propun sa facem impreuna o „emisiune” pe canalul dansului de Youtube”, anunță istoricul Hodor pe Facebook.

Documentele prezentate de Hodor în instanță arată că ziaristul e menționat ca „SURSĂ”, cât și ca „OBIECTIV”, sub numele conspirativ „COROIU”.

Este același nume despre care a vorbit în urmă cu un deceniu tribunul Corneliu Vadim Tudor.

La acea vreme, Ion Cristoiu a negat informațiile și a câștigat un proces în acest sens, judecat în lipsa documentelor prezentate acum de Hodor.

Anunțul integral al lui Hodor

„Tocmai am primit vestea că recursul domnului Cristoiu in procesul pe care mi l-a intentat a fost respins. Sper sa afle și dansul pe acesta cale, ca sa aiba o zi bună. O merita.

Pentru cei care nu au urmărit procesul, Ion Cristoiu m-a dat in judecata pentru o afirmație făcută de mine într-un interviu dat Ramonei Ursu, pentru publicația NewsWeek. Întrebat fiind dacă Ion Cristoiu se afla pe listele colaboratorilor Securității (era vorba despre cele trei liste publicate de mine in revista 22) raspunsul meu a fost „Da”.

La data respectivă publicasem doar două liste și anunțasem publicarea celei de a treia. Am spus că Ion Cristoiu se afla pe a treia lista și că ea urmează să fie publicată în revista 22.

Înainte de acest interviu, prietenii din CNSAS ai domnului Cristoiu au aflat că el se afla pe această listă și că urmează sa apara.
Cum nu mai puteau opri publicarea listelor (au încercat din greu, dar nu au reusit) au început presiunile asupra mea. Doi colegi au facut plângeri la Comisia de Disciplină a doua zi după ce „Evenimentul Zilei” cerea imperios sa fiu „dat afara” ( invocând alte motive, dar motivul erau listele) am fost anchetat într-o ședință a Colegiului CNSAS (chipurile pentru a explica de ce și cum am publicat listele, în realitate pentru a fi intimidat și pentru ca domnul Cazemir Ionescu sa incerce sa insaileze acuzații de „furt de documente” și să mă acuze ca am publicat listele ilegal) apoi „Evenimentul Zilei” a început o campanie de discreditare ( la care vârf de lance au fost Marius Oprea, Andronic și încă vreo câțiva „specialisti” care se intreceau in a demonstra că eu nu sunt un istoric credibil, ca listele respective sunt contrafăcute și câte si mai cate).

Au urmat pe rând: retragerea acreditarilor ca cercetător ( adică interdicția de mai accesa documente din arhiva CNSAS in scop de publicare sau cercetare, valabilă până astazi) sancțiune disciplinară cu reducerea salariului pe trei luni de zile cu 15%. Apoi domnul Cristoiu m-a actionat in judecata. Au anunțat și alții intenția să îl urmeze, doar doamna Lucia Hossu a și facut-o.
Procesul a parcurs toate etapele, și am câștigat pe rând in fond, apel și acum recurs. Odată cu respingere recursului pot spune ca acest episod s-a terminat definitiv și că a rămas exact cum am spus: Cristoiu este „Coroiu” al Securității. Eu mi-am facut datoria. Ce anume decide societatea românească sa faca in privinta acestui fapt probat nu mai este in puterile mele.

Continui sa plătesc pentru asta și pentru restul numelor de pe liste. Dar, ca de obicei, sunt optimist. Trăim în vremea mea, nu in vremea lor. A lor dispare in fiecare zi cate putin. Si daca este ceva ce as vrea sa transmit cu demersul început de mine asta este. Vremea voastră a apus. Nu veti opri adevarul sa iasa din arhive, nu mai puteti sa le țineți închise, nu mai puteti decide voi cine și ce anume trebuie sau nu să știe. Si daca ma opriți pe mine, nu o sa puteti sa ii opriți pe toți cei care citesc rândurile astea și vad ca se poate. Va bazați pe abuz, frica și obediență unor slugi gata sa va execute ordinele. Dar ăștia sunt egali cu zero. Irelevanti in afara borcanului in care stau.

In procesul deschis pentru a contesta sancțiunea disciplinara sunt in faza de apel. Depus de CNSAS dupa ce am câștigat în fond și susținut prin angajarea casei de avocatură Fenechiu ( vedeti ultima inițiativă legislativă a domnului Fenechiu și veți înțelege de ce)

In procesul intentat de Lucia Hossu am câștigat în fond și aștept motivarea instanței.
Mi se mai pregateste ceva, dar despre asta voi vorbi la timpul potrivit.
Intre timp mi s-au luat atribuțiile de serviciu pe care le aveam la momentul publicării listelor, am fost mutat disciplinar (sub pretextul „interesului institutiei”) și am înghițit atâtea mizerii in 3 ani, cât ar fi facut pe oricine sa plece din CNSAS (ceea ce era și idea și motivul pentru care uite ca nu am vrut să plec).

Propunere acidă pentru „maestrul Coroiu”: Emisiune despre „marii turnători din presa comunistă. Formatori de opinie astăzi!”

Cam atat deocamdată.
Hodor 1- Securitatea Veche și Nouă 0
Multumesc celor puțini care m-au ajutat. Fără sprijinul lor nu ajungeam aici. Mulțumiri speciale avocatei mele.
Ca sa închei pe un ton optimist, ma ofer sa il ajut pe „maestrul Coroiu ” sa strângă banii pe care urmează să îi plătească drept cheltuieli de judecată. Ii propun sa facem impreuna o „emisiune” pe canalul dansului de Youtbe.
Cu titlul „Mari turnători din presa comunistă. Formatori de opinie astazi”.
Mai jos, spre aducere aminte, documentele de unde a început totul.
Va urma”, transmite Hodor pe contul său de socializare.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și