Prima pagină » Știri » Decizie definitivă: Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea

Decizie definitivă: Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea

Decizie definitivă: Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea
Omul de afaceri Irinel Columbeanu a fost colaborator al Securității, a decis definitiv, miercuri, instanța supremă, care a admis recursul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) față de hotărârea Curții de Apel București din septembrie 2013.

„Admite recursul declarat de CNSAS, modifică sentința atacată în sensul că admite actiunea reclamantului CNSAS, constată calitatea de colaborator al securității în privința pârâtului Columbeanu Adrian Irinel. Definitivă”, se aratră în decizia instanței supreme.

Curtea de Apel București a decis, în 9 septembrie, că Irinel Columbeanu nu a fost colaborator al Securității și a respins ca neîntemeiată acțiunea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

În motivarea deciziei de atunci, Curtea de Apel București a arătat că notele informative predate de el „nu denunță activitățile și atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist cu consecința îngrădirii drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

CNSAS a cerut, în 26 aprilie, Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al fostei Securități a lui Irinel Columbeanu.

Direcția de specialitate a CNSAS a constatat că Irinel Columbeanu a fost colaborator al fostei Securități. Nota de constatare a fost înaintată Colegiului CNSAS, însoțită de întreaga documentație care a stat la baza întocmirii ei.

Colegiul CNSAS a aprobat nota, dispunând introducerea unei acțiuni în constatare a calității de colaborator al fostei Securități a lui Irinel Columbeanu.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București – Secția de contencios administrativ și fiscal în 26 aprilie.

Potrivit unor surse judiciare, Irinel Columbeanu a fost verificat de CNSAS în calitate de candidat la Primăria Capitalei, la alegerile din 2012. Acesta ar fi fost recrutat de fosta Securitate în 1980 și ar fi avut numele conspirativ „Ivănescu”.

Citește și