Membrii Consiliului de Administraţie al CN Unifarm SA au aprobat constatarea suspendării de drept a contractului de director general în cazul lui Adrian Ionel, începând cu 23 iunie, dar nu mai târziu de 14 iulie, informează miercuri Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătății a anunțat, totodată, că reprezentanţii Adunării Generale a Acţionarilor au constatat suspendarea de drept a contractului de administrator al lui Adrian Ionel începând cu data de 26 iunie, până la ridicarea măsurii dispuse de DNA sau de către instanţa de judecată.
„Măsura vine în urma Ordonanței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție de punere în acțiune a urmăririi penale si luarea măsurii controlului judiciar timp de 60 zile, precum și a măsurii complemenatre de a nu exercita funcția de director general și administrator la CN Unifarm SA”, se spune în comunicatul ministerului.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 23 iunie 2020, a inculpatului Ionel Eugen Adrian, director general al Companiei Naționale Unifarm SA.
Conform MS, membrii Consiliului de Administraţie au decis numirea lui Ionuţ Ionescu în funcţia de director general interimar al Unifarm pe o durată de maximum 4 luni, dar nu mai târziu de finalizarea procesului de recrutare pentru postul de director general, în conformitate cu OUG 109/2011.
Eugen Adrian Ionel, director general al Companiei Naţionale Unifarm, a fost pus sub control judiciar de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de luare de mită.
Acesta este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.
Procurorii anticorupţie spun că Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 – 250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale.
Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.
„Sunt nevinovat şi aştept să pot convinge prin dovezi cu privire la acest fapt”, a transmis Adrian Ionel.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru anunțase, după declanșarea acțiunii DNA, că va cere demiterea lui Adrian Ionel, președinte al Consiliului de Administrație al UNIFARM și director general al companiei dacă CA al companiei nu îl va înlocui din funcție.
„Noi am avut în ultima lună Corp de control la Unifarm, la fel cum a fost şi de la Ministerul de Finanţe în urma unor sesizări, dar organul care conduce este Consiliul de Administraţie. Noi am făcut solicitarea de întrunire a acestui CA. În măsura în care nu se ia o decizie, voi solicita demiterea atât din funcţia de director general, cât şi din Consiliul de Administraţie a domnului Adrian Ionel”, a spus marți ministrul Sănătății.