Prima pagină » Știri » Decizie extremă luată de DIICOT, după publicarea Ordonanței Iordache

Decizie extremă luată de DIICOT, după publicarea Ordonanței Iordache

Decizie extremă luată de DIICOT, după publicarea Ordonanței Iordache
Decizie extremă luată de DIICOT, după publicarea Ordonanței Iordache

Procurorul șef DIICOT a dispus miercuri convocarea colegiului de conducere și a procurorilor șefi de secție pentru a analiza impactul modificărilor Codului penal și a Codului de procedura penală în dosarele înregistrate la DIICOT, atât în cele aflate în cursul urmăririi penale cât și în cele aflate pe rolul instanțelor de judecată.

„În urma consultărilor, s-a hotărât efectuarea de îndată a unei evaluări detaliate asupra tuturor cauzelor aflate în lucru, atât cu privire la efectele modificărilor aduse instituției denunțului cât și cu privire la efectele modificărilor aduse unor infracțiuni prevăzute în Codul penal și care vor intra în vigoare în termen de 10 zile. Vor fi avute în vedere și dosarele în care va interveni termenul de prescripție ca urmare a modificărilor aduse prin OUG”, potrivit unui comunicat de presă al Direcției, remis miercuri seară MEDIAFAX.

În cadrul ședinței colegiului, procurorii s-au arătat „contrariați de evidenta neconcordanță a OUG cu actele care reflectă liniile directoare ale politicilor penale ale statului român din ultimii 12 ani în materia combaterii formelor de criminalitate gravă cum sunt corupția, criminalitatea organizată, traficul de droguri, traficul de persoane, alte forme de criminalitate gravă”.

„De asemenea au fost exprimate îngrijorări și discutate aspectele legate de tehnică legislativă precară utilizată în cuprinsul OUG referitoare la reglementările din Codul de procedura penală privind denunțul, necoroborate cu celelalte prevederi legale în această materie care se regăsesc atât în Codul penal cât și în legi speciale. În baza prerogativelor legale ale DIICOT, a experienței profesionale și a analizei rezultatelor activității direcției, suntem în măsură să semnalăm riscul unor condiții favorizante pentru fenomenele infracționale aflate în competență DIICOT, riscuri induse prin modificările adoptate prin Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penală”, potrivit sursei citate.

Citește și