DECIZIE. Gelu Oltean și Vanessa Youness, anchetați în celebrul dosar Ayahuasca, puși în libertate de Curtea de Apel Ploiești/ Ce interdicții a instituit instanța

Publicat: 16 03. 2020, 21:05
Gelu Oltean, „doctor” în ayahuasca. Cum a încercat să-și autorizeze clinica

Curtea de Apel Ploiești a decis luni să-i pună în libertate pe Gelu Oltean și Vanessa Youness, anchetați în celebrul dosar Ayahuasca. Cei doi vor fi anchetați sub control judiciar. În același timp, decizia le interzice să ia legătura cu martorii din dosar (consumatori) printre care și Bogdan Vlădău. Decizia este definitivă.

Reamintim că, în rechizitoriul întocmit de DIICOT, procurorii au notat că fostul şef DGIPI, Gelu Oltean şi iubita sa, Vanessa Youness, au încercat să îşi autorizeze clinica în care se consuma ayahuasca la Ministerul Sănătăţii. Deşi autorizarea a fost refuzată, afacerea a mers în continuare.

Reprezentanţii ministerului le-au atras atenţia celor doi că substanţele folosite în cadrul ritualurilor sunt interzise.

„Ministerul Sănătăţii a comunicat printre altele: , privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor cu substanţe psihotrope şi stupefiante interzise, lipsite de interes recunoscut în medicină”, scriu procurorii.

Procurorii notează, de asemenea, că Gelu Oltean şi Vanessa Youness au continuat afacerea şi după refuzul autorităţilor de autorizare.

Iată minuta ședinței din 16.03.2020, ora: 11:30, la completul 4 al Curții de Apel Ploiești
Tip soluție: Admis
Soluția pe scurt:

„În temeiul art. 425 ind. 1, alin. 7, pt. 2, lit. a Cod proc. penală rap. la art. 205 Cod proc. penală admite contestațiile declarate de contestatorii inculpați Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor și Oltean Gelu Marin, împotriva încheierii judecătorului de camera preliminară din cadrul Tribunalului Dâmbovița, din dată de 11 martie 2020.

Desființează în parte încheierea contestată și pe fond, că urmare a rejudecării, dispune următoarele:

În temeiul art.348 alin.2 Cod procedura penală raportat la art.242 alin.2 Cod procedura penală, art. 211 și următoarele Cod procedura penală, înlocuiește măsură arestării preventive dispuse față de inculpații Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray și Oltean Gelu Marin cu măsură preventivă a controlului judiciar, pe o durata de 60 zile, care se calculează de la dată pronunțării prezenței încheieri.

Potrivit art. 215 alin.1 Cod procedura penală, pe timpul cât se află sub control judiciar inculpații Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray și Oltean Gelu Marin trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de camera preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsură sau în față căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;

c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, Poliția Orașului Răcari în cazul inculpaților Youness Amal-Vanessa și Oltean Gelu Marin și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București în cazul inculpatului Lishman Thomas Ivor Mowbray, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori sunt chemați.

În baza art. 215 alin.2 Cod procedura penală, pe timpul cât se află sub control judiciar inculpații Youness Amal-Vanessa și Oltean Gelu Marin au obligația de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale cu coinculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray (interdicția de comunicare nu se aplică inculpaților Youness Amal-Vanessa și Oltean Gelu Marin, între ei).

În baza art. 215, alin. 2 C.p.p., în perioada în care se află sub măsură preventivă a controlului judiciar, inculpații au următoarele obligații:

– să nu depășească rază teritorială a județului Dâmbovița, în cazul inculpaților Youness Amal-Vanessa și Oltean Gelu Marin și rază teritorială a Municipiului București în cazul inculpatului Lishman Thomas Ivor Mowbray;

– să comunice periodic informații relevante privind mijloacele de existența;

– să nu desfășoare nicio activitate profesională sau extraprofesională în cadrul clinicii Youness.

În baza art. 215 alin.2 Cod procedura penală, în perioada cât se află sub control judiciar inculpații Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray și Oltean Gelu Marin trebuie să respecte obligația de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu martorii Popa Vladimir Ștefan, Rotariu George, Drăgan Rareș Viorel, Haimovitz Otilia Thea, Yildirim Gazel Yagmur, Dumitru Mircea Lucian Bogdan, Savu Roxana, Soare Ioana Florentina, Rațiu Roxana Mara, Iclezan Ioana Cristina, Yahia Rakan, Bahnariu Bogdan, Vladau Bogdan Alexandru, Dincă Răzvan Cosmin Valentin, Mustățea Gabriel Sorin, Mihaiescu Dan Eduard, Marisca Florentina Gabriela, Chirilă Cristian Nicușor, Radu Mihai, Popescu Elena și cu orice altă persoană care va dobîndi în cauza calitatea de martor; interdicția nu se aplică soților, concubinilor și rudelor sau afinilor pînă la gradul al IV lea inclusiv.

Face aplicarea art. 215 alin. 3 și 7 Cod procedura penală, în sensul că, în cazul în care, pe durata controlului judiciar, inculpații încalcă cu rea-credință obligațiile care le revin sau există suspiciunea rezonabilă că au săvârșit o nouă infracțiune pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lor, judecătorul de camera preliminară, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsură arestului la domiciliu sau cu măsură arestării preventive, în condițiile prevăzute de lege.

Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaților, dacă nu sunt arestați sau deținuți în alte cauze, de sub puterea mandatelor de arestare preventivă, după cum urmează: inculpatul Oltean Gelu Marin de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 41/UP din dată de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brașov, inculpata Youness Amal Vanessa, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 42/UP din dată de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brașov și inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 43/UP din dată de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Brașov.

Face aplicarea dispozițiilor art. 215 alin.5 din Codul de procedura penală și dispune comunicarea prezenței minute instituțiilor prevăzute de art. 215, alin. 5 C.p.p., inclusiv Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray.

Dispune traducerea de urgență a minutei și a încheierii în limba engleză, urmând că onorariul să fie achitat traducătorului de limba engleză din fondurile Ministerului Justiției.

Onorariul interpretului de limba engleză care a participat la ședința de camera de consiliu de la ora 9,30 la ora 15,00 se va avansa din fondurile Ministerului Justiției.

În temeiul art. 275, alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Definitivă.

Soluționată și pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 16 martie 2020”