Prima pagină » Știri » Decizie în cazul magistraților care i-au eliberat pe cei șapte violatori din Vaslui

Decizie în cazul magistraților care i-au eliberat pe cei șapte violatori din Vaslui

Decizie în cazul magistraților care i-au eliberat pe cei șapte violatori din Vaslui
Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au luat primele măsuri în cazul magistraților din Vaslui care au dispus eliberarea din arest a celor șapte brute care au violat o elevă de 18 ani până la leșin.

O parte dintre magistrații care au dispus punerea în libertate a celor șapte tineri din Vaslui, judecați pentru că au violat o fată de 18 ani, sunt cercetați disciplinar pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, potrivit Inspecției Judiciare.

Inspectorii din cadrul Direcție de inspecție pentru judecători și a Direcției de inspecție pentru procurori au început, vineri, cercetarea disciplinară față de unii dintre magistrații implicați în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor șapte tineri judecați de Judecătoria Vaslui pentru viol și lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit unui comunicat trimis agenției MEDIAFAX de Inspecția Judiciară, cercetarea disciplinară a fost începută pentru abaterile prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență” și litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată.

„Cercetarea disciplinară este o etapă confidențială și obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul căreia se stabilesc faptele și urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârșite, precum și orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenței sau inexistenței vinovăției persoanelor vizate”, se arată în comunicatul Inspecției Judiciare.

Conform Legii 303/2004 sancțiunile care pot fi aplicate magistraților sunt avertismentul, diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu până la 15% pe o perioadă de la o lună la 3 luni; mutarea disciplinară pentru o perioadă de la o lună la 3 luni la o instanță sau la un parchet, situate în circumscripția aceleiași curți de apel ori în circumscripția aceluiași parchet de pe lângă curtea de apel; revocarea din funcția de conducere ocupată și excluderea din magistratură.

Șapte tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecați, sub control judiciar, după ce ar fi sechestrat și violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeași seară, de către cei șapte tineri.

Reținuți inițial de către polițiști, cei șapte tineri au fost arestați preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeași instanță a decis eliberarea, pe rând, din arestul Poliției a celor șapte vasluieni acuzați de viol, fiind plasați în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor șapte tineri. Prin acea decizie, instanța i-a obligat pe cei șapte să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemenea, cei șapte tineri au primit interdicția de a părăsi satul Văleni, de a merge în baruri, la adunări publice și în locuri de agrement, de a participa la manifestări sportive, culturale sau alte adunări publice și de a deține, folosi sau purta arme. Aceștia sunt obligați, de asemenea, să nu ia legătura cu tânăra, cu părinții acesteia și cu martorii din dosar.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), CSM a sesizat Inspecția Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor șapte tineri.

Tot în 23 iunie, AID a sesizat Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție în cazul deciziei de eliberare din arest a tinerilor din Văleni care ar fi violat-o pe elevă până când aceasta și-a pierdut cunoștința. Parchetul instanței supreme a făcut verificări interne, concluziile urmând să fie prezentate în perioada următoare, conform AID.

În 25 iunie, mai multe organizații neguvernamentale și asociații care promovează prevenirea și combaterea violenței sexuale au solicitat Ministerului Justiției și Președinției să se implice în cazul elevei din județul Vaslui, după ce autorii au fost puși în libertate de către instanță. În acest sens, rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală”, din care fac parte 15 asociații, grupuri și ONG, a transmis o scrisoare deschisă celor două instituții ale statului intitulată „Nu uitați drepturile victimelor”.

Cei șapte tineri din județul Vaslui sunt obligați să se prezinte zilnic la Poliție, măsura fiind dispusă, marți, de conducerea IPJ Vaslui, în urma mediatizării cazului.

Catalina Cocolos, [email protected]

Citește și