DECIZIE. Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Tribunalul București i-a respins cererea de eliberare

Publicat: 09 06. 2020, 11:02
Actualizat: 06 04. 2021, 21:35
Liviu Dragnea, primele declarații în sala de judecată: „Am fost trimis la pușcărie total nevinovat”

Liviu Dragnea rămâne în închisoare, după ce judecătorii de la Tribunalul București i-au respins, marți, cererea de eliberare pe motiv că este deţinut ilegal. Decizia poate fi contestată de fostul lider al PSD.

„Respinge cererea ca nefondata. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare”, conform deciziei Tribunalului Capitalei.

Liviu Dragnea a cerut să iasă din închisoare și a invocat un recurs în drept intitulat „habeas corpus”, prin care se garantează libertatea persoanei.

De ce a cerut Dragnea să iasă din închisoare?

În cererea de eliberare, avocații lui Dragnea au afirmat că fostul lider PSD se află în mod illegal în închisoare, dat fiind faptul că trei judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie. Astfel, avocații au invocat o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019.

Liviu Dragnea a introdus acţiunea la Tribunalul Bucureşti, instanţă care a trimis dosarul la Înalta Curte, justificând această schimbare a avut loc din cauza lipsei de competență în acest caz.

Ulterior, judecătorii instanţei supreme au retrimis cauza la Tribunal.

În luna februarie,fostul lider PSD s-a arătat deranjat de faptul că Tribunalul vrea să mute procesul la altă instanţă.

„Nu am pregătire juridică, dar constat că, după o cerere de recuzare şi o cerere de abţinere respinse, acum Tribunalul vrea să mute la altă instanţă. Cred că în ritmul ăsta o să ajungem să se judece când se va termina mandatul”, spunea atunci Dragnea.

Liviu Dragnea a fost condamnat de ICCJ, pe 27 mai, la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC. Dragnea este, în prezent, închis la Rahova.

Liviu Dragnea a pierdut la Tribunalul UE procesul împotriva Comisiei Europene, prin care încerca să anuleze dosarul Tel Drum. Tribunalul a respins ca inasmisibilă plângerea fostului președinte social-democrat împotriva Comisiei Europene, prin care acesta contesta de fapt un raport OLAF din 2018, care a dus la deschiderea de către DNA a dosarului de corupție Tel Drum.