Prima pagină » Știri » Declarația unui medic care a ajutat răniții din explozia din Beirut care a șocat o lume întreagă: „A fost cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată”

Declarația unui medic care a ajutat răniții din explozia din Beirut care a șocat o lume întreagă: „A fost cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată”

Declarația unui medic care a ajutat răniții din explozia din Beirut care a șocat o lume întreagă: „A fost cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată”

Explozia a fost atât de mare, încât Emad Abour, medic,  a crezut că o bombă nucleară a căzut lângă spitalul unde lucrează în Beirut. Pământul s-a rostogolit că un cutremur. Ferestrele decojite din ramele lor metalice s-au spulberat. Ușile grele ale secției au fost ridicate de pe balamale și aruncate pe podea.

Valul de explozie s-a izbit cu forța unui cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade, potrivit centrului german de științe GFZ, și a fost resimțit peste Mediterana, în Cipru., potrivit The Independent.

La Spitalul St George, la aproximativ un kilometru de epicentrul exploziei din portul Beirut, medicul Abour se înghesuia la unitatea de terapie intensivă pentru a verifica pacienții.

Declarația unui medic care a preluat răniții din explozia care a șocat o lume întreagă: „A fost cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată”

Cel puțin 100 de persoane au fost ucise și peste 4.000 de răniți de explozia care a zguduit capitala libaneză, aplatizând o mare parte din port și trimitând spre cer un nor de cenușă de culoare gri și roșu.

„A fost cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată”, a spus tânărul de 21 de ani, cu sâng  pe față, de la scoaterea răniților din dărâmături.

„Am văzut că oamenii sângerează până la moarte, unii au murit fără oxigen. ”

Departamentul de urgență al spitalului a fost distrus și puterea a fost redusă de valul de explozie. Medicii au înființat secții improvizate în afara parcării care, înainte de explozie, au servit ca unitate de testare a coronavirusului.

Acolo s-au luptat pentru a trata un flux de  răniți în aer liber, în timp ce alții au încercat să salveze pacienții și medicii de la dărâmăturile spitalului propriu-zis. Membrii familiei uimiți s-au strâns afară în timp ce personalul a strigat: „Nu avem electricitate – cum putem trata oamenii? ”

„Este un dezastru, un dezastru complet, încercăm cât putem”, a spus asistenta, cu lacrimi, în timp ce o persoană rănită urla de durere în fundal.

Nu s-a cunoscut imediat cauza exactă a exploziei.

Președintele libanez, Michel Aoun: ”Este inacceptabil faptul că atât de multe materiale explozive au fost depozitate timp de sase ani”

Primul ministru libanez, Hassan Diab, a declarat că a existat o explozie „periculoasă” la un depozit din port, în timp ce ministrul de interne Mohammed Fahmi a declarat unui post de televiziune local că se pare că explozia a fost cauzată de detonarea a mai mult de 2.750 de tone de azotat de amoniu, depozitat într-un doc de când a fost confiscat de la o navă de marfă din 2014.

Președintele libanez, Michel Aoun, a declarat ulterior pe Twitter că este „inacceptabil” faptul că atât de multe materiale explozive au fost depozitate într-un depozit timp de șase ani fără măsuri de siguranță suficiente și a promis că cei responsabili vor face față celor „cele mai dure pedepse”.

Filmele video realizate în apropiere de scenă au arătat un incendiu inițial și o explozie mai mică înghițind portul înainte să pară să prindă o clădire din apropiere, declanșând o a doua explozie care a trimis o undă de șoc prin centrul Beirutului, dărâmând străzile și cartierele pe o rază de câțiva kilometri. Rapoartele inițiale din mass-media libaneză au spus că primul incendiu a fost provocat de un depozit de artificii care s-a aprins.

Charbel Haj, care lucrează în port, a declarat că explozia a început cu mici explozii care arătau ca petarde.

Unii dintre cei care au simțit explozia au spus că au început un nou război.

„Presiunea exploziei m-a lovit în piept, am simțit că o bombă atomică s-a stins. Ferestrele au fost dărâmate, întreaga stradă este distrusă – toate drumurile sunt acoperite cu geamuri spulberate „, a spus o femeie, de 56 de ani, care a fost asistentă in războiul civil din Liban de 15 ani și in conflictul cu Israel în 2006.

„Am căzut la pământ, fiul meu a strigat:„ Războiul a început din nou. ”

Nashaat, în vârstă de 25 de ani, care lucrează în calitate de medic stagiar într-un spital din districtul Geitawi din Beirut, a declarat că a ajutat la tragerea cadavrului prietenului său, o asistentă de 27 de ani.

„Nu știu ce s-a întâmplat”, a spus el. „Suntem unul dintre cele trei spitale care sunt acum închise astfel. Nu știu cum va supraviețui Libanul. ”

În spatele lui, un administrator medical a strigat: „Stai deoparte pentru cazurile de coronavirus”, în timp ce încercau să separe cu disperare cei evacuați de la spital care erau tratați pentru Covid-19 de cei răniți în explozie.

Liban, criză financiară fără precedent

Libanul a trecut deja printr-o criză financiară fără precedent, care a declanșat o revoluție în octombrie anul trecut, înainte ca pandemia să ajungă la țărm în martie, adăugându-se necazurilor țării.

Deprecierea rapidă a monedei libaneze a pierdut 80 la sută din valoarea sa de la începutul anului, declanșând aproape hiperinflația, deoarece produsele alimentare costă mai mult fiind dublate în preț. O lipsă de combustibil inactivă a însemnat că cetățenii au prins până la 20 de ore de întrerupere a energiei pe zi.

Explozia, numărul crescând de victime și distrugerea nu pot adăuga decât la această presiune.
Firass Abiad, șeful Spitalului Universitar Rafic Hariri, care este principalul centru medical pentru coronavirus, a redactat deja miercuri dimineață că a fost aproape de capacitate. Cel puțin 5.000 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate, în timp ce 65 au murit din cauza virusului.

Pe fondul crizei de sănătate și financiare fără precedent, spitalele au fost lăsate neamenajate pentru a face față exploziei de miercuri.

O sursă de securitate a spus că victimele au fost preluate pentru tratament în afara orașului, deoarece spitalele din Beirut au fost deja ambalate cu răniți. Ambulanțele Crucii Roșii din nordul și sudul țării și Valea Bekaa spre est au fost chemate să facă față taxei imense.

Spitalul hotelului Dieu de France, aflat la doar câțiva kilometri de epicentrul exploziei, a declarat că este forțat să alunge unii răniți, întrucât se afla la capacitate maximă.

„Am văzut cel puțin 12 morți, majoritatea au hemoragii interne sau leziuni la nivelul capului”, a declarat Emad, 31 de ani, un medic în secția de urgență.

„Nu avem mai mult spațiu aici, sunt prea mulți răniți. Nu avem nici o idee despre cum va face față sistemul de sănătate. ”

Donald Trump a declarat că și-a trimis simpatiile în Liban pentru zeci de oameni uciși și mii de răniți într-o explozie masivă, pe care a aruncat-o ca atac, și a oferit ajutor american.

„Statele Unite sunt gata să asiste Libanul”, a declarat domnul Trump în cadrul unui briefing la Casa Albă. „Vom fi acolo pentru a vă ajuta. Pare un atac teribil. ”

Boris Johnson a confirmat că resortisanții britanici au fost printre cei prinși în urma exploziei. Guvernul Regatului Unit a mai spus că este „gata să ofere sprijin în orice fel putem”, iar secretarul extern, Dominic Raab, a declarat că Marea Britanie este solidară cu Libanul.

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a izbucnit în lacrimi în timp ce a vizitat zona unde s-a produs explozia, exclamând: „Beirut este un oraș devastat”.

Premierul Hassan Diab a promis că „cei responsabili vor plăti”.

Dar, în spital, răniții stăteau cu capul în mâini.

„Nu avem bani, nici mâncare, nici electricitate, acum casele noastre sunt distruse, iar membrii familiei lipsesc. Se simte ca sfârșitul lumii. ”

Citește și