Declarația unui medic român care lucrează în Franța: Răniții din Colectiv nu ar fi fost tratați mai bine nici în Franța, nici în Belgia
Ciprian Isacu, șef al Șectiei de arși de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, care a participat la eforturile de salvare a răniților în incendiul din clubul Colectiv, a vorbit luni, la Spitalul Elias, despre doctorii români: „Jos pălaria pentru ceea ce am văzut, pacienții nu ar fi fost tratați mai bine nici în Franța, nici în Belgia. Probabil vom mai transfera pacienți în străinătate, pentru că i-am văzut (pe medici, n.r.) epuizați și să le mai ușurăm munca”.
„Nu dăm lecții, nu dăm indicații. Deși lucrez de 23 de ani cu arșii la Boreaux, mă întreb ce am fi făcut noi, dacă reprezint un centru, poate cel mai mare din sud -vestul Franței, în fața unei nenorociri de talia asta. O sută cincizeci este enorm. (…) Eu sunt plecat de 23 de ani din țară, dar aici, din punct de vedere tehnic, sunt top, din punct de vedere uman, nimic de reproșat. Arsura este o patologie foarte grea și complicată”, a spus Isacu.
El a menționat că în Franța costul unei zile de reanimare este de 8.500 de euro.
„Totul este imprevizibil la ars. Să nu ne plimbăm cu avionul ca să facem plăcere unuia sau altuia. Fac de 23 de ani meseria și am văzut foarte multe cazuri de arși Să fiți mândri că aveți aici adevărați soldați. Nu avem nimic să-i învățăm. Treceți de partea cealaltă și vedeți cine ar fi făcut mai mult decât au făcut acești medici. Jos pălăria pentru doctorii de aici”, a mai spus medicul.
La rândul lui secretarul de stat, Dorel Sănesc: a spus că ar trebui să se țină cont de părearea celor care se pricep.
Managerul Spitalului Elias, Doina Dimulescu, a spus că în unitate nu sunt îngrijiți în mod obișnuit pacienți arși, dar acum s-au mobilizat toți medicii pentru a îi îngriji. „Am avut la dipoziție tot ce am avut nevoie”, a mai spus medicul.
Numărul pacienților internați în urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns la 71, dintre aceștia 14 fiind în stare critică și șapte în stare gravă, potrivit anunțului făcut, luni seară, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În zece zile de la tragedie au decedat alte 20 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 47.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite și internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 35 au fost transportate spre unități sanitare din străinătate, însă patru au decedat. Luni a murit, la o clinică din Israel, jurnalista și fotografa Teodora Maftei. Tot luni, la Spitalul de Arși din Capitală, a murit și Liviu Zaharescu, un tânăr fotograf de concerte.
Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache a murit duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveția și care a fost întoarsă din drum. Alți doi răniți au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.