DECLARAȚII. Ce se întâmplă cu prețul gazelor de la 1 iulie/ Ministrul Economiei: Consumatorii pot schimba furnizorul de gaz, indiferent dacă au sau nu au un contract semnat
Gazele pentru populaţie se vor ieftini în luna iulie, odată cu liberalizarea pieţei, a declarat, joi seară, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la începutul ședinței de Guvern. El a precizat că în acest moment sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori, E.ON şi Engie, care deţin peste 90% din piaţă.
„Începând cu data de 1 iulie, preţul la gaze va fi format liber şi cred că pentru prima dată nu mai putem vorbi de creşterea preţului la gaze, ci cu cât va scădea preţul la gaze. Eu sunt foarte optimist şi o să vedeţi că avem dreptate. Preţul la gaze, în urma liberalizării, va fi mai mic decât preţul pe care populaţia îl plăteşte în momentul acesta, un preţ reglementat”, a declarat ministrul Economiei la începutul ședinței de Guvern, potrivit Agerpres.
Virgil Popescu: E nevoie să informăm consumatorii cum pot să schimbe un furnizor, indiferent dacă au semnat sau nu un contract
„Cert este că este nevoie de o informare amplă a populaţiei, a consumatorilor casnici – ce trebuie să facă, cum pot să schimbe un furnizor foarte simplu, indiferent dacă au semnat sau nu un contract cu furnizorul din acest moment. (…) Sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori, care deţin peste 90% din piaţă. Trebuie să mai ştie consumatorii casnici că una este distribuţia gazelor, deci cei care deţin conductele de distribuţie a gazelor, şi alta este furnizarea. (…) Tariful de distribuţie a rămas reglementat peste tot în Europa, deci acolo nu poate fi umblat”, a spus Popescu la începutul şedinţei de Guvern de joi.
Și clienţii industriali vor avea acces la gaz ieftin după liberalizarea preţului
„S-a înlocuit modalitatea de vânzare pe bursă a gazului de către producător cu o vânzare, tot pe bursă, într-un mod transparent şi sub altă formă. Acolo pot participa inclusiv clienţi industriali mari, să cumpere gaz direct de la producători, să evite furnizorii”, a menţionat ministrul.
Ministrul Economiei a acuzat marile companii de gaze, E.ON şi Engie, de faptul că au încercat să profite de pe urma consumatorilor şi le-au transmis oferte cu acelaşi preţ începând cu 1 iulie, în loc să ofere preţuri mai mici
„Sunt uşor dezamagit de reacţia furnizorilor, în special a furnizorilor mari care au foarte mult din piaţă, care au încercat să profite de pe urma faptului că românul e conservator şi poate că nu se informează corect. Există un comparator al preţurilor la gaze naturale pe site-ul ANRE, au apărut deja oferte – şi nu vorbesc de companii mici, ci de companii mari care în momentul de faţă sunt furnizori de energie electrică şi intră pe piaţa gazelor naturale – care oferă preţuri cu 15-20% mai mici decât preţurile pe care le au ceilalţi doi furnizori (E.ON şi Engie – n.r.)”, a spus luni ministrul Virgil Popescu pentru Agerpres.
Ministrul crede că şi marii furnizori vor examina situația şi, decât să piardă cota de piaţă, vor scădea probabil ofertele, vor face oferte alternative, astfel încât şi preţul lor „să fie undeva între 10-15% mai mic pentru consumatorul casnic”