Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, susține că propunerea sa de majorare cu 10% a pensiilor este una realistă și sustenabilă, în contextul actualei crize economice mondiale. În emisiunea ,,Legile Puterii” de la Realitatea Plus, Cîțu a afirmat și că scenariile fanteziste ale PSD nu ar face decât să arunce țara în haos.
„Ca ministru al Finanțelor, am făcut un jurământ să prezint Guvernului situația reală. În spațiul public s-a creat impresia că nu vrea Cîțu să majoreze pensiile cu mai mult de 10%. Este fals, în primul rând nu eu decid cu cât cresc pensiile, ci Executivul, eu nu fac decât să atrag atenția că există riscuri, iar acel 10% este un scenariu care ne-ar permite să facem și investiții, și alte creșteri, să păstrăm echilibrul macroeconomic și este agreat și de finanțatorii noștri,” a afirmat Cîțu, potrivit realitatea.net.
,,Să nu fie niciun dubiu, pensiile cresc de la 1 septembrie. Să nu uităm însă că România trece prin cea mai mare criză economică, iar în acest context dificil, atât global, noi tot dorim să creștem pensiile, dar eu trebuie să spun cât se poate, cât este sustenabil”, a mai precizat ministrul Finanțelor.
„Dacă vor face mai mulţi ceea ce fac eu, venim şi le spunem adevărul românilor, în fiecare zi, vor înţelege. Românii îşi vor da seama ce se poate face şi deja văd faptul că o guvernare liberală înseamnă altceva, înseamnă alte beneficii. O să fac ceva ce nu a făcut niciun ministru de Finanţe. O să fiu şi mai transparent. Voi pune toate aceste informaţii cu cheltuielile pe Ministerul de Finanţe. Afară, pe MFP, pentru că aşa nici cei din Parlament nu pot spune că nu ştiu cifrele, deşi ele sunt pe site, dar ei spun că nu le văd, vin cu alte cifre, cu altceva. Le voi pune pe Ministerul de Finanţe. Nu ştiu dacă o să fie un mesh, o să facem ceva electronic, găsesc o soluţie dar le voi pune acolo”, a declarat Florin Cîţu la Realitatea Plus, citat și de Agerpres.
„În perioada de pandemie am ieşit public şi am spus că nu cred că ar trebui ca cei din aparatul public să meargă în şomaj tehnic. Nu ar fi însemnat foarte mulţi bani, erau foarte multe excepţii şi în acelaşi timp era totuşi aparatul cu care am administrat perioada de criză. Dar asta nu înseamnă că nu este ineficient, nu înseamnă că nu este foarte mare şi că nu trebuie adus în 2020. Pentru că asta este problema pe care o avem. Aparatul public nu este în 2020. Economia este, sectorul privat este, dar aparatul public nu este. Totul va fi mult mai uşor de făcut după ce facem informatizare, după ce conectăm toate instituţiile statului una la alta”, a subliniat ministrul Finanţelor.
Cîțu a precizat că există și un al doilea scenariu privind majorarea pensiilor, dar nu a vrut să dea niciun detaliu, nici măcar dacă valoarea luată în calcul este mai mică sau mai mare de 10%, varianta din primul scenariu.