Prima pagină » Știri » Declarațiile arestaților în cazul jafului de milioane de euro din Rotterdam

Declarațiile arestaților în cazul jafului de milioane de euro din Rotterdam

Declarațiile arestaților în cazul jafului de milioane de euro din Rotterdam
Unul dintre arestații pentru furtul picturilor din Olanda, Eugen Darie, a declarat judecătorilor că a fost de două ori la muzeul de unde s-au sustras picturile, dar că a fost interesat de statuetele de bronz și alte obiecte, afirmând că este nevinovat în ceea ce privește furtul operelor de artă.

UPDATE Cei trei români acuzați de implicare în furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam rămân în arest, judecătorii Tribunalului București respingând, vineri, recursul acestora.


Unul dintre arestații pentru furtul picturilor din Olanda, Eugen Darie, a declarat judecătorilor că a fost de două ori la muzeul de unde s-au sustras picturile, dar că a fost interesat de statuetele de bronz și alte obiecte, afirmând că este nevinovat în ceea ce privește furtul operelor de artă.

Întrebat de judecători ce tangențe are cu arta, Eugen Darie a spus că „niciuna” și că a fost la muzeu doar din curiozitate.

Acesta a declarat că, prima oară când a fost, a văzut doar statuete de bronz și alte obiecte, mai puțin tablouri, nefiind interesat.

Întrebat cu ce ocazie a fost și a doua oară la același muzeu, Darie a precizat că a doua oară s-a gândit să-i facă o „surpriză plăcută” prietenei sale printr-o invitație la muzeu, respectiv același muzeu la care mai fusese.

Eugen Darie le-a spus judecătorilor că nu știe unde sunt tablourile, afirmând că este nevinovat.

Întrebat de judecători cu ce ocazia a ajuns la un muzeu în Rotterdam, acesta a arătat că a fost în Olanda „doar în vizită” și a stat acolo câteva luni. El a menționat că a lucrat ca șofer în perioada șederii în această țară.

La rândul său Alexandru Bitu, alt arestat în acest caz, a susținut că este nevinovat și că a fost implicat involuntar în „această chestie”.

Acesta a admis în fața judecătorilor că a purtat niște discuții telefonice în legătură cu niște obiecte de artă, de valoare, dar când a fost întrebat de judecători despre ce obiecte era vorba, Bitu s-a blocat, spunând că nu știe despre ce obiecte de artă discuta.

Judecătorii au insistat, în final Bitu a declarat că nu știe unde sunt și că nu a văzut niciodată tablourile pentru care este cercetat.

Al treilea arestat în cazul furturilor tablorilor, Radu Dogaru, a susținut, în fața judecătorilor, că este nevinovat și că el nu avea nevoie de vreo persoană care să intermedieze legături cu persoane din domeniul artei.

Întrebat de judecători, Dogaru a recunoscut, după o mică ezitare, că a fost condamnat în Franța pentru furtul unui autoturism.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru au fost arestați pentru modul organizat în care au acționat, pentru comiterea jafului pe teritoriul unui stat străin și pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, a motivat instanța Judecătoriei Sectorului 5 București, care a admis în 21 ianuarie propunerea DIICOT.

Potrivit decizie, „în cursul anului 2012, inculpații, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârșirii de infracțiuni și au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de șapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părții vătămate, Fundația Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro”.

Decizia Judecătoriei a fost contestată la Tribunalul Capitalei, care a judecat, vineri, recursul celor trei, judecătorii urmând să decidă dacă acuzații rămân în arest preventiv sau vor fi cercetați în stare de libertate.

Citește și