Declarațiile ministrului Păstîrnac, despre copiii născuți în Diaspora, contrazise de Eurostat. Care este, de fapt, adevărul
„Din datele statistice procentuale, puse la dispoziție de instituții europene specializate, la data de 1 ianuarie 2016, fenomenul de mobilitate a cetățenilor români în Uniunea Europeană și cel al creșterii demografice, este prezentat comparativ și în raport cu numărul total al comunităților rezidente. În valoare absolută, raportat la întreaga populație a României și nu procentual, sunt mai mulți copii născuți pe teritoriul țării. Rata de natalitate este indicele luat în vedere în declarația ministrului pentru românii de pretutindeni în data de 2 mai, a.c. Pentru mai buna înțelegere a acestor date, MRP va organiza un grup de lucru privind prelucrarea datelor statistice”, se arată într-un răspuns al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, la solicitarea agenției de presă MEDIAFAX, care a cerut un punct de vedere privind existența unui raport Eurostat pe 2016 privind natalitatea.
Rata natalității se referă la nașterii de copii în cadrul unei populații și se exprimă prin raportul dintre numărul de nașteri dintr-un an și efectivul populației, astfel că în cazul în care populația română din Diaspora este mai mică decât populația României, rata natalității din Diaspora poate fi mai ridicată decât cea din țara noastră.
Precizările Ministerului pentru Românii de Pretutindeni au venit în contextul în care, marți, ministrul Andreea Păstîrnac a declarat, în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că anul trecut, s-au născut mai mulți copii români în diaspora decât în țară.
„Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetățeni români în aceste comuntăți (din diaspora – n.r.) și anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România. Sunt niște cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce privește modul în care tânăra generație își vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra și unde se regăsește în acest ciclu și România – țara de origine, care este echilibrul exact între dorința normală de perfecționare, de continuare a unei cariere atât în România cât și în celelelate state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.
Ulterior însă, Eurostat, contactat la Luxemburg de RFI, a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016.