Statele Unite au intrat în recesiune în februarie, după o expansiune economică iniţiată în 2009, anunţă Oficiul Naţional pentru Cercetări Economice (National Bureau of Economic Research, NBER).
„Vârful activităţii economice lunare s-a produs în economia SUA în februarie 2020. Acest apogeu marchează finalul expansiunii care a început în iunie 2009 şi începutul recesiunii. Expansiunea economică a durat 128 de luni”, a comunicat luni după-amiază Oficiul Naţional pentru Cercetări Economice, scrie cotidianului Le Figaro.
„Magnitudinea fără precedent a declinului locurilor de muncă şi producţiei, precum şi amploarea asupra economiei asigură definirea acestui episod drept recesiune, chiar dacă va avea o durată mai scurtă decât alte scăderi economice”, argumentează NBER, conform site-ului Axios.com.
Pandemia de coronavirus a început să afecteze economia SUA în februarie, iar efectele au fost resimţite foarte dur în martie, în contextul impunerii restricţiilor care au afectat activităţile economice. Rata şomajului a atins nivelul de 14,7% în aprilie, când au fost formulate 45 de milioane de solicitări pentru indemnizaţii.
Potrivit unor experţi citaţi de Marketwatch.com, în trimestrul al II-lea din 2020 scăderea PIB-ului SUA ar putea fi de 40%, după o reducere de 4,8% în primul trimestru.
Speranță. Bursa Nasdaq, nou record pe fondul speranțelor de redresare economică
Bursele americane au crescut luni, cu piața Nasdaq atingând un nivel record pentru a doua sesiune consecutivă, după raportul optimist de săptămâna trecută privind piața muncii, care a alimentat speranțele privind o recuperare rapidă a economiei după criza coronavirusului, scrie Reuters.
Dacă indicele tehnologic va închide ședința la un nivel maxim, ar confirma începutul unei piețe în creștere (bull) care a început pe 23 martie, conform unei definiții larg acceptate. Nasdaq este primul dintre cei trei indici principali de pe Wall Street care recuperează după prăbușirea pieței cauzată de pandemie.
Indicii S&P 500 și Dow Jones se află acum la 5,5% și la 7,4% distanță față de maximele de închidere, după ce au crescut cu 45% față de valorile minime din perioada epidemiei.