Prima pagină » Coronavirus » DECRET. ANCOM, start în lupta împotriva fake news-urilor

DECRET. ANCOM, start în lupta împotriva fake news-urilor

DECRET. ANCOM, start în lupta împotriva fake news-urilor
Utilizatorilor li se va putea bloca accesul la furnizorii de stiri false / Sursa: ANCOM

Ca urmare a intrării în vigoare a Decretului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, ANCOM a anunțat oficial că va pune în aplicare măsurile stabilite pentru înlăturarea sau limitarea accesului la conţinutul ştirilor false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.

„Potrivit dispozițiilor Ministerului Afacerilor Interne, furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut vor putea fi obligați prin decizie a ANCOM să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire. În cazul în care acest lucru nu este posibil sau persoanele care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu sunt din România, ANCOM poate obliga furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din România la respectivul conținut”, a transmis, marți, Biroul de presă al ANCOM.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat marți, într-o intervenție la Gândul Live, că instituția a primit luni precizări de la nivelul MAI. Dacă Grupul de Comunicare Strategică ajunge la concluzia că site-ul propagă fake news, se emite de către ministrul de Interne un ordin, care e pus în aplicare de președintele ANCOM, a afirmat Sorin Grindeanu.

MAI a făcut luni o serie de precizări privitor la dispozițiile prevăzute în decretul Președintelui României referitoare la propagarea de informații false prin intermediul mass-media și în mediul online:

  • Analiza referitoare la publicațiile care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, va fi realizată la nivelul Grupului de Comunicare Strategică.
  • Dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online este emisă de Ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei Grupului de Comunicare Strategică.
  • Dispoziția Ministrului Afacerilor Interne este implementată prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Potrivit MAI, această reglementare nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută, și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent.

„Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare a căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori a unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală. Analiza se va realiza asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize”, a anunțat MAI.

În plus, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, și organizația neguvernamentală Code for Romania au lansat, luni, platforma online COVID-19 Știri Oficiale.

Autor

Citește și