Viziunea șefului poate celei mai mari organizații de fermieri de cultură mare din România coincide cu cea a ministrului Agriculturii în exercițiu, Nechita-Adrian Oros. Zilele trecute, acesta mărturisea pentru Gandul.info că își dorește să schimbe paradigma, iar România să exporte carcasă, nu animale vii.
El a făcut referire la un studiu de specialitate care menționa că prin înlocuirea exportului de animale cu carnea congelată, țara noastră ar putea crea până la 5.311 locuri de muncă, valoarea adăugată brută prin crearea acestor locuri de muncă fiind estimată la 46,26 de milioane euro, anual.
Din păcate, preciza la rândul său Laurențiu Baciu, procesarea în România a rămas un sector deficitar, „în urmă”, așa cum îi plăcea băcăuanului să-l descrie.
„Este un sector care, din păcate, a rămas în urmă. Degeaba producem noi foarte mult dacă vindem materie primă și nu vindem materie procesată care ar aduce plusvaloare, ar crea locuri de muncă. Bineînțeles, în felul acesta, procesatele ar avea un preț îmbunătățit de trei-patru ori, față de actunci când ești nevoit să dai materie primă”, menționa Baciu. „Deficitari suntem în toate sectoarele, în ceea ce înseamnă procesarea. Cel mai mult și unde este mare nevoie de procesare este în sectorul vegetal, unde milioane de tone de materie primă pleacă peste graniță la niște prețuri destul de mici, prețuri care s-ar tripla dacă ar trece printr-un proces de procesare, de prelucrare”.
A crescut prețul pâinii?
În luna octombrie a.c., citând un mic producător din București, presa centrală afirma că prețul pâinii la 500 de grame ar fi trebuit să se scumpească cu un leu, pe fondul calității slabe a materiei prime autohtone, dar și a costului cu forța de muncă și utilitățile.
Micile afaceri sunt cele unde costurile vorbesc despre realitatea din piață (în acest caz vorbim de o brutărie bucureșteană cu o cifră de afaceri de peste 440.000 lei în 2018). Din acest motiv, șeful LAPAR a răspuns la întrebarea dacă au dreptate sau nu micul procesator, cât și alți fermieri care afirmau că nu mai puțin de 30 la sută din grâul produs în acest an nu ar fi panificabil, potrivit unui reportaj tv de la mijlocul lunii octombrie 2019.
„N-aș vrea să fiu răutăcios. Și mie îmi place foarte mult pâinea, dar vreau să vă spun că din cele 10 milioane de tone pe care le produce România, cred că cei din industria de panificație ar găsi măcar a cincea parte, cât este necesarul țării noastre, de grâu de foarte bună calitate. Eu produc grâu, știu ce parametri sunt, și cred că pentru necesarul României este grâu de foarte, foarte bună calitate”, menționa la acea vreme șeful LAPAR.
„Am reușit să speriem și Vestul”
„Probabil nu-i situația atât de gravă pe cât am amplificat-o noi”, preciza în continuarea discuției Lurențiu Baciu, făcând referire la riscul ca UE să blocheze complet piața cărnii de porc din România pe fondul prezenței PPA în aproape toate județele țării.
Ministrul Agriculturii în exercițiu pare însă să nu fie de acord cu el, cel puțin în ceea ce privește afirmația de sus.
Într-un interviu acordat Gandul.info, Oros preciza că „Țara noastră este aproape roșie”, referindu-se la posibila declarare oficială a pestei porcine africane (PPA) ca evoluând în majoritatea spațiului național, motiv pentru care comerțul cu carne de porc ar urma să fie interzis. Situația, precizează el, impune controale ale circulației animalelor „pe bune”, fiind justificate eventualele intervenții în forță ale efectivelor Armatei și ale Ministerului de Interne.
Chiar dacă declarațiile lui Baciu nu sunt la fel de panicarde, el spune că în cazul în care UE ne va bloca acest sector, vom fi la mâna importatorilor, exact ca în cazul fructelor exotice.
„Noi avem obiceiul acesta de a face mult zgomot. Probabil nu-i situația atât de gravă pe cât am amplificat-o noi. Este și normal că am reușit să speriem și Vestul. Se iau măsuri care, practic, așa cum au auzit că se pune problema, într-un viitor foarte apropiate poate duce la dispariția sectorului producției de carne de porc”, a menționat șeful LAPAR. „Când se întâmplă un lucru de genul acesta, prețurile se duc în sus, nemaiavând concurență. Atât cât se producea în România, totuși mai era o concurență pentru importatori. În situația în care nu mai ai carne produsă în România, importatorii își pot permite să vândă la ce preț vor. Să ne uităm la fructele exotice unde nu există concurență. Comercianții pun un preț pe care și-l doresc, iar tu îl plătești dacă vrei să mănânci un fruct exotic. Așa s-a întâmplat și cu carnea”.
Întrebat, de asemenea, dacă una dintre prioritățile ministrului Oros – Camerele Agricole – sunt ceva realizabil în România, Baciu a replicat că este sceptic.
„Camerele Agricole, dacă s-ar înființa după acea lege, 122, lege funcțională, poate că ar rezolva problema. Să nu uităm că o cameră agricolă nu poate fi decât privată, iar atunci îmi este greu să spun cum va funcționa, ținând cont că este foarte greu să organizezi o asociere de câțiva fermieri, darămite să-i încadrezi pe toți cei un milion de fermieri, să-i organizezi. Sunt sceptic în sensul acesta, mai ales că am experiența unei organizații, vă dați seama că știu ce înseamnă”, a continuat fermierul.
Nu în ultimul rând, el a vorbit despre situația culturilor din ferma sa. În ceea ce privește grâul și orzul, două culturi păioase cu care a pornit la drum în această toamnă, Baciu a răspuns că situația este una bună, mulțumită precipitațiilor care au venit la timp.
„Cele două culturi însămânțate în această toamnă la mine în fermă, mă refer la orz și grâu, se prezintă foarte bine. Au venit și precipitațiile la timp. După o perioadă de secetă în care credeam că se reeditează situația din 2018, am fost mai norocoși. Cam în toată țara culturile arată binișor. Să sperăm că de aici încolo lucrurile vor merge bine și, la anul, pe timpul acesta, poate vorbim de altceva, vom fi mult mai bucuroși”, a conchis Baciu.
2019. O agricultură cu probleme?
Datele operative ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, valabile la data de 28 noiembrie 2019, relevau că în ceea ce privește producția de grâu a anului în curs, aceasta este de aproximativ 10,051 milioane de tone, la o productivitate medie de 4.700 de kilograme la hectar, potrivit informațiilor publicate de Revistafermierului.ro. Totalul acestui an este sub cel din 2018, atunci când producția indica un nivel de 10,130 de milioane de tone, la un randament de 4.803 kilograme la hectar.
Față de 2018, prețul grâului s-a majorat în medie cu 0,20 lei, potrivit datelor din piață.
Numărul mare de focare de pestă porcină africană, dar și evoluția virusului în țara noastră determinau autoritățile de la Bruxelles să propună intrarea României în „zona roșie”, ceea ce înseamna declararea oficială a PPA ca evoluând în majoritatea spațiului național.
În acest context, într-un comunicat de presă al ACEBOP din 15 octombrie 2019, șefia asociației afirma: „ACEBOP agrează propunerea de intrare totală a României în partea a III-a la Anexa Deciziei nr. 709/2014 privind pestă porcină africană și solicită autorităților române să fie de acord cu această propunere. (…) Intrarea României „în roșu” reprezintă declararea oficială a pestei porcine că evoluând în majoritatea spațiului național, fapt care va aduce și schimbarea politicii de eradicare a bolii și implicit a politicii comerciale-pe mai mulți ani”.
Într-o declarație pentru Agerpres, ministrul Oros afirma că pentru o administrație agricolă mai bună ar fi apariția și consolidarea Camerelor Agricole.
„În toată Europa în jurul nostru există Camere Agricole. Nicăieri nu mai există entități de stat care să gestioneze activitatea pur privată. Nu are nicio noimă să ai Direcții Agricole și alte câteva instituții care încet-încet pot să fie preluate de aceste entități, care pot fi ajutate să se consolideze. La început vor funcționa în sediile Direcțiilor Agricole, vor lucra cu oamenii de acolo și în timp o să își angajeze doar specialiștii de care chiar au nevoie și care chiar fac treabă, pentru că în fiecare județ este o anumită specificitate”, afirma oficialul guvernamental.
Conform precizărilor șefei unei brutării bucureștene, citată de observator.tv, anul acesta, prețul făinii a crescut cu circa 5-6 procente.